woensdag 25 juli 2012

Orchideeëntuin Tschiertschen

Bruinrode Muggenorchis
Bermen vol Muggenorchissen, weilanden met honderden Vanilleorchissen en Groene Nachtorchissen, bossen met paarse randen van Gevlekte Orchissen. Nergens in Zwitserland hebben we in de afgelopen twintig jaar zoveel orchideeën bij elkaar zien staan als in de directe omgeving van het Nederlandse Wandelhotel Gürgaletsch (Tschiertschen).

Welriekende Muggenorchis
Gevlekte orchis


Het geheim van deze unieke orchideeëntuin zit in de hoogte en de grondsoort. Tschiertschen ligt in het dal van de Plessur (Graubünden) op een hoogte van 1350 meter. Laag genoeg voor de laatste loofbomen en net onder soortenrijke naaldbossen gevolgd door de hogere alpenweiden. Basische kalk en zuur gesteente liggen hier soms op slechts enkele meters van elkaar, voor elk wat wils en dus ruimte voor veel plantensoorten.

Ochsenalp, Vanille-orchis

Vroeg in het voorjaar begint de bloemenshow met Vrouwenschoentjes, in juli zijn deze grote orchideeën al uitgebloeid maar wat er dan voor in de plaats komt is zeer bijzonder. Direct rond het dorp verraadt een wat zware violengeur al dat het tijd is voor Grote en Welriekende Muggenorchissen. De één met een lange spoor en de ander met een kort aanhangsel aan de bloem. Meer naar de bosrand beginnen velden met honderden Gevlekte Orchissen. Wat grover van bouw met een gevlekt blad en geurloos.

Koraalwortel

In de donkere naaldbossen staan de planten wat verder van elkaar en is het zoeken naar de bijna uitgebloeide Vogelnestjes en Koraalwortels. Beide parasieten op wortels van naaldbomen en geheel zonder bladeren. Op plaatsen waar het wat lichter is staan Grote Keverorchis en Bruinrode Wespenorchissen te pronken. Zijn Breedbladige broer moet nog even wachten, knoppen zijn er al wel maar bloemen komen pas eind juli.

Groene Nachtorchis

Witte Muggenorchis

Nog hoger beginnen de Alpenweiden met als eerste inbreng in deze bloemenshow tientallen Vanilleorchissen.  Enige begrazing door alpenkoeien of marmotten vinden ze niet erg. Pas als er wat minder malende tanden langs komen verschijnen de Witte Muggenorchissen (geen familie van de andere Muggenorchissen), Groene Nachtorchis en de Welriekende Nachtorchis. Bij Capätsch, aan de Ochsenbach, wordt de bekroning gevonden met één bloeiende Knotsorchis.


Welriekende Nachtorchis

Knotsorchis

Orchideeëntuin Tschiertschen, je moet er geweest zijn. En dat kan ook, elk jaar organiseren Wandelhotel Gürgaletsch en Natuurpresentaties themaweken Alpennatuur. Niet alleen voor gevorderde floristen, iederee

4 opmerkingen:

 1. Hoi, Kees,
  Je verveelt je geen moment zo te zien!!!
  Al je blogs even bekeken, erg de moeite waard.
  Ben hier nog steeds druk bezig met zoon, dochter ( is wel weer thuis ) en oppassen.
  De nachtvlinders moeten maar even zonder mij. Hoop dat er weer meer tijd is als je weer in het Harense terug bent.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor een natuurliefhebber als jij, zit je op een hemels plekje en zo te lezen geniet je er met volle teugen van.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig Kees,

  zoveel wilde orchideeën en dan ook nog allemaal kunnen zien.
  Dat moet een waar feest geweest zijn toen je deze zag.
  Heel mooi ook dat je de namen erbij zet.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nooit gedacht dat wereldreizigers zoals jullie onder de indruk zouden zijn van een heel klein plaatsje in Graubünden.Zelf waren wij er ons niet zo van bewust dat de omgeving waarin wij al 7 jaar werken zo bijzonder is. Jullie hebben ons en vele anderen, de ogen geopend. Dankjewel Kees en Stella

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...