dinsdag 24 juli 2012

Schanfigg: kreukelzone tussen twee continenten

Joch, kreukelzone boven het Schanfigg

Natuurgeweld kan ons overweldigen maar als het zich uitstrekt over miljoenen jaren ervaren we het als een gegeven. Met dit blogbericht neem ik u graag eens mee naar een plek in Europa waar twee continenten in een bijna permanente worsteling verstrikt zijn: Schanfigg, het dal van de Plessur tussen Chur en Arosa in Graubünden (Zwitserland).

Kreukelzone tussen twee continenten

Vanuit het Nederlandse Wandelhotel Gürgaletsch, oostelijk van Chur, is het nauwelijks zichtbaar maar juist daar ligt de bijna 20 kilometer brede kreukelzone tussen Europa en Afrika. Het maaiveld lijkt keurig geboetseerd door een lang verdwenen gletsjer. Daaronder is echter te zien wat de voortdurende druk van twee reusachtige Sumo worstelaars veroorzaakt heeft. Verfrommeld, in elkaar gedrukt of over elkaar heen geschoven liggen hier aardlagen die 160 miljoen jaar geleden nog een gladde oceaanbodem vormden.

Uitzicht vanaf het Joch richting het westen over Chur en richting Calanda, het oude Europa

Uitzicht vanaf het Joch naar het oosten, richting een stuk van de Afrikaanse aardplaat

Voor het mooiste zicht op de "Battle of the Continents" neem ik u mee naar de Joch alp. Vanaf 2020 meter hoogte kijk je uit op Europa in het westen en een van Afrika afgebroken plaat in het oosten.  Om je heen de kreukelzone met op zijn kant gezette rotsen. Schijnbaar verstild maar niet uitgevochten. Millimeter na millimeter rukt Afrika verder op. Deels wegduikend onder Europa, deels omhoogstuwend tot grote hoogte.
Over nog eens een miljoen jaar is de Middellandse Zee niet meer, zijn de Alpen honderden meters hoger geworden en ziet de aarde er totaal anders uit.

Stenen als stille getuigen van het aards geweld

Afrikaans dolomiet, eens een koraalrif

Teruglopend vanaf het Joch naar Tschiertschen herhaalt de geschiedenis zich. Overal op het pad liggen stukken steen die het niet overleefd hebben. Slachtoffers van enorme druk en omgevormd tot "Bundnerschieffer" (een soort schist) aan de Europese kant en dolomiet aan de Afrikaanse kant van de Tehtys Oceaan. Stukken van beide continenten liggen er achteloos tussen, weggerold of meegesleept door ijs, water en wind. Serpentijn uit het oude Europa en rood graniet uit Afrika.

Ga eens midden in deze kreukelzone staan en ervaar hoe het is om toeschouwer te zijn bij dit onbeschrijfelijke natuurgeweld. Elk jaar organiseren Wandelhotel Gürgaletsch en Natuurpresentaties themaweken Alpennatuur.

3 opmerkingen:

 1. Buitengewoon interessant, deze geologische les. Daaruit blijkt dat de aardkorst, zoals het er nu uitziet, maar een momentopname is. Instructieve foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Werkelijk prachtig.

  wat een uitzichten! En wat een
  mooie stenen en rotsen.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kees Boele de allesweter, animator, verteller, charmeur. Je hebt ons veel geleerd en we hebben regelmatig in de "kreukels" gelegen (van het lachen dan).

  Hartelijke groet,
  Hotel Alpina

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...