zondag 22 juli 2012

Miniatuur Eggishorn

Aletschgletsjer vanaf de Eggishorn
Onder de ongenaakbare top van de 2927 meter hoge Eggishorn  (Wallis, Zwitserland) ligt de gigantische ijsmassa van de Aletschgletsjer. Van boven gezien lijkt het een snelweg op een autoloze zondag. Diep gegroefd door passerende rotsblokken en stralend wit door een verse toplaag van nieuwe sneeuw. De top zelf bestaat uit verweerd graniet. Getekend door de tand des tijds, gekleurd door korstmossen.

Eggishorn, korstmossen 

Maar de Eggishorn biedt ook een bijzondere minatuurwereld van alpenplantjes. Maanden lang diep gevroren, wachtend op enkele weken zon in juni en juli. Zelfs dan is het niet mogelijk om met boeketten te strooien. Zo dicht mogelijk tegen de warme rots gedrukt wordt er gebloeid. Soms ingepakt in een dikke jas van blaren en haren, slechts een enkeling steekt trots een stengeltje van wel vijf centimeter boven de stenen uit.

Eggishorn, Gletsjerranonkel, Ranunculus glacialis

Eggishorn, Kruipend Nagelkruid, Geum reptans
Gletsjerranonkels zijn echte overlevers op deze hoogte. Hun bloemen fungeren als witte schotelantennes voor zonnewarmte. Elke straaltje wordt opgevangen om de kostbare meeldraden en stampers te verwarmen. Kruipend nagelkruid kiest voor een bontjasje om te overleven. De knalgele bloemen op een kort steeltje maar zo gepositioneerd dat elke hongerige bestuiver zonder problemen de plant kan vinden.

Eggishorn, Voorjaarsgentiaan, Geniana verna
De grootste onder de echte miniaturen is de Voorjaarsgentiaan. Alleen de bloemen vallen op, de bladrozetjes zijn slechts een centimeter in doorsnede. Doordat er zo veel bij elkaar staan lijkt het onder een vergrootglas net een grazige weide maar het is niet meer dan een groene voeg in de gebarsten steen.

Eggishorn, Alpenmansschild, Androsace alpina 

Eggishorn, Zuiltjessteenbreek, Saxifraga oppostifolia

Eggishorn, Dwergveldmuur, Minuartia sedoides

Dwergveldmuur, Alpenmansschild en verschillende steenbreek soorten maken de miniatuurtuin compleet. Alleen te zien als je er even bij gaat zitten, alle wandelaars die vanaf de kabelbaan naar de hoogste top lopen zien niets van deze bijzondere plantjes.

Eggishorn

De Eggishorn biedt een prachtige gelegenheid om kennis te maken met de miniatuur planten van het ijzige hooggebergte. Neem vanaf Fisch de kabelbaan naar de top en richt de blik op het kleinste groen tussen de stenen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...