zondag 29 juli 2012

Nachtvlinderestafette

Nachtvlinderestafette op Camping It Dreamlân


Langzaam rolt het duister over het Noord-Friese platteland. Een Blauwe Reiger protesteert luidruchtig maar de zon is onverbiddelijk. Dan flitsen twee sterke lampen op, de nacht wordt weer dag. Kinderen krioelen rond een laken in een pas gemaaid weiland bij camping “It Dreamlân”, Kollumerpomp. “Meneer, mag ik een potje”? “Ach, alweer een Haarbos”. Jong geleerd is hier het spreekwoord.


Nachtvlinderestafette voor jong en oud 
Dit is de Nachtvlinderestafette van de StichtingNatuurkampeerterreinen, onderdeel van het jaarthema "“Beleef de Nacht”. Samen met de Vlinderstichting en Natuurpresentaties worden bijna vijftien campings door het gehele land bezocht. Allen pareltjes van stilte en groen maar nu ook ontdekt als vlinderparadijzen. 

Wilgenhoutrups
Campinggasten stappen in een verborgen wereld met een ongekende variatie en kleur. Voorzien van enige basiskennis na een korte presentatie trekken ze naar het laken. Iedereen hoopt op een Avondrood of een reusachtige Ligusterpijlstaart. Maar ze worden verrast met een slome reus, een Wilgenhoutrups ploft letterlijk naast het laken in het gras. Wat suf laat hij zich op een vinger zetten, bekijken, fotograferen om dan tevreden onder de lamp in slaap te vallen.


Rietvink, mannetje
De show gaat door met een Olympische sporter. Wervelend over het laken, om het laken, onder het laken en alles in de hoogste versnelling. Iedereen herkent de mannelijke uitstraling van de mooie sprieten. Een Rietvink! Eindelijk slaat de vermoeidheid toe en mag iedereen ook het vriendelijke varkennssnuitje fotograferen.


Kameel
BrandvlerkvlinderRond twaalf uur vallen wat spetjes regen. Bliksemsnel verschijnt een paraplu om de lamp te beschermen. Nog steeds geen pijlstaarten maar als dank voor al het geduld trekt een parade van Kamelen, een Dromedaris en een Brandvlerkvlinder nog één keer over het laken.

De Nachtvlinderestafette vervolgt zijn weg door het land.  Voorst, Noordwolde (Fr), Lemelerveld, Haarlo, Buurse, Schipluiden, Wouwse Plantage, Dorst, Sint-Oedenrode, Mill en Aarle-Rixtel zijn aanlegplaatsen op deze bijzondere pelgrimage.

3 opmerkingen:

 1. Een mooie eerste etappe van je Nachtvlinderestafette.
  Het is toch wel een bijzondere wereld die
  die nachtvkinderwereld.
  Leuk om er via jouw blogs kennis over op te doen.
  Ik ben benieuwd wat je ons verder nog gaat laten zien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeger schaarde ik alles onder "motten" die
  ook nog eens je kleding opvraten. Sinds ik me meer met
  de natuur bezig hou en graag mag fotograferen
  zie ik pas hoeveel mooie nachtvlinders of er zijn.
  Ook de diverse info in sommige blogs maakt dat
  ik steeds meer leer over de natuur en er steeds meer
  respect voor krijg en heb.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net zoals Helma al schrijft. Pas sinds kort weet ik van het bestaan van nachtvlinders. Niet alleen maar motjes, maar echt mooie exemplaren. Daarom is deze actie wel erg interessant. Zo te zien was er voldoende belangstelling.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...