Doorgaan naar hoofdcontent

Nachtvlinderestafette

Nachtvlinderestafette op Camping It Dreamlân


Langzaam rolt het duister over het Noord-Friese platteland. Een Blauwe Reiger protesteert luidruchtig maar de zon is onverbiddelijk. Dan flitsen twee sterke lampen op, de nacht wordt weer dag. Kinderen krioelen rond een laken in een pas gemaaid weiland bij camping “It Dreamlân”, Kollumerpomp. “Meneer, mag ik een potje”? “Ach, alweer een Haarbos”. Jong geleerd is hier het spreekwoord.


Nachtvlinderestafette voor jong en oud 
Dit is de Nachtvlinderestafette van de StichtingNatuurkampeerterreinen, onderdeel van het jaarthema "“Beleef de Nacht”. Samen met de Vlinderstichting en Natuurpresentaties worden bijna vijftien campings door het gehele land bezocht. Allen pareltjes van stilte en groen maar nu ook ontdekt als vlinderparadijzen. 

Wilgenhoutrups
Campinggasten stappen in een verborgen wereld met een ongekende variatie en kleur. Voorzien van enige basiskennis na een korte presentatie trekken ze naar het laken. Iedereen hoopt op een Avondrood of een reusachtige Ligusterpijlstaart. Maar ze worden verrast met een slome reus, een Wilgenhoutrups ploft letterlijk naast het laken in het gras. Wat suf laat hij zich op een vinger zetten, bekijken, fotograferen om dan tevreden onder de lamp in slaap te vallen.


Rietvink, mannetje
De show gaat door met een Olympische sporter. Wervelend over het laken, om het laken, onder het laken en alles in de hoogste versnelling. Iedereen herkent de mannelijke uitstraling van de mooie sprieten. Een Rietvink! Eindelijk slaat de vermoeidheid toe en mag iedereen ook het vriendelijke varkennssnuitje fotograferen.


Kameel
BrandvlerkvlinderRond twaalf uur vallen wat spetjes regen. Bliksemsnel verschijnt een paraplu om de lamp te beschermen. Nog steeds geen pijlstaarten maar als dank voor al het geduld trekt een parade van Kamelen, een Dromedaris en een Brandvlerkvlinder nog één keer over het laken.

De Nachtvlinderestafette vervolgt zijn weg door het land.  Voorst, Noordwolde (Fr), Lemelerveld, Haarlo, Buurse, Schipluiden, Wouwse Plantage, Dorst, Sint-Oedenrode, Mill en Aarle-Rixtel zijn aanlegplaatsen op deze bijzondere pelgrimage.

Reacties

 1. Een mooie eerste etappe van je Nachtvlinderestafette.
  Het is toch wel een bijzondere wereld die
  die nachtvkinderwereld.
  Leuk om er via jouw blogs kennis over op te doen.
  Ik ben benieuwd wat je ons verder nog gaat laten zien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeger schaarde ik alles onder "motten" die
  ook nog eens je kleding opvraten. Sinds ik me meer met
  de natuur bezig hou en graag mag fotograferen
  zie ik pas hoeveel mooie nachtvlinders of er zijn.
  Ook de diverse info in sommige blogs maakt dat
  ik steeds meer leer over de natuur en er steeds meer
  respect voor krijg en heb.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net zoals Helma al schrijft. Pas sinds kort weet ik van het bestaan van nachtvlinders. Niet alleen maar motjes, maar echt mooie exemplaren. Daarom is deze actie wel erg interessant. Zo te zien was er voldoende belangstelling.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Muizenissen in het Annerveense moeras

Annerveensche Moeras Bijna mei en het voelt aan als half maart. Toch is het echt voorjaar in het Annerveensche Moeras. Grutto's roepen, Kieviten buitelen en Wulpen vliegen heen en weer. Een laatste Groenpootruiter stapt wat verloren rond terwijl de Kleine Plevier alweer denkt aan broeden op het strandje. Annerveensche Moeras, Grutto en Kleine Plevier Laag bij de grond zijn het vooral muizenissen die om aandacht vragen. Letterlijk elk stukje kale, open getrapte veengrond is begroeid met Muizenstaart. Onze meest bizarre boterbloem met een minieme bloem die vooral bestaat uit een parmantig opgericht vruchtbeginsel met wel 100 stampers. Een paar draadvormige blaadjes zorgen voor de noodzakelijke fotosynthese. Alles bij elkaar niet meer dan vijf centimeter hoog! Muizenstaart, vegetatie Muizenstaart Muizenstaart, bloem Tussen deze Muizenstaarten staat een nog kleiner plantje: Bronkruid. Feitelijk onze enige inheemse Postelein. Beide Winterposteleinen

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnavel z

Stekelrog

De bioloog zoekt De week van de bioloog - 9 Wat een week. Vier collegeseries over het verhaal van Sapiens afgesloten. een introductie college over Virologie mogen verzorgen (wordt as. zaterdag herhaald, zie website Vrije Academie) en vandaag volledig uitgewaaid op het Hollandse strand bij Katwijk. En dat leverde weer een leuk verhaal op/. .Striemende wind, bijna horizontale regen en vliegend zand. Maar eens een bioloog, altijd een bioloog. Met samen geknepen ogen bleef ik het zand afspeuren en dat leverde eerst een dribbelend drieteenstrandlopertje op. Prachtig wit en grijs, zijn  winterkostuum steekt prachtig af tegen het strand. Een ongezien garnaaltje verdwijnt in het zwarte snaveltje. En dan komt de beloning. Een eikapsel van een stekelrog. Een algemene kraakbeenvis in de Noordzee maar toch een leuke waarneming. Boswachter Luc Knijnsberg vindt geregeld meer soorten maar ik ben a blij met een enkel kapsel. Het jong is allang uitgekomen. Mogelijk nu rondzwemmend langs onze kust en ho