maandag 4 juli 2011

De Wieden, altijd jong

De Wieden
Voorzichtige zonnestralen strelen het jonge riet bij Kleine Leeuwte. Nieuwe uitlopers reiken naar de Beulakerwiede in een poging om nog meer territorium te veroveren. Kleine vlotjes voor de Zwarte Sterns zijn een goed ankerpunt. Nog even en ook zij liggen tussen uitgestrekte rietvelden en uiteindelijk ruisende elzenbossen. Wil dit prachtige natuurgebied zijn waarde blijven behouden dan zal er voortdurend verjonging op moeten treden. Zonder menselijk ingrijpen ontstaat bos en verdwijnen de Zwarte Sterns. Zo blijven de Wieden altijd jong.
Een mooi gegeven op een dag dat naast het riet ook anderen bezig zijn met nieuw leven. Boerenzwaluwen vliegen af en aan met een bijna onmogelijke taak. Tientallen muggen verdwijnen in drie openstaande snavels die alleen even dicht gaan om te slikken en dan weer verleidelijk open sperren. Uitvliegen lijkt bijna een onmogelijke opgave voor deze volslanke zwaluwtjes. Geperst tussen nestrand en overhangend dak lijken ze voor altijd klem te zitten.
Boerenzwaluw, Kleine Leeuwte
De Braamsluipers hebben het wat eenvoudiger. Spring over de rand en je bent vrij van het ouderlijk huis. Maar vliegen met onvolgroeide vleugels en ook nog eens zonder start is toch wat moeizaam. Na nog geen meter fladderen zit de jongste aanwas wat verontwaardigd op de kasseien. Gelukkig niet doof voor moeders gepiep want na nog geen halve minuut schuifelt het kuiken onder de volgende heg.
Braamsluiper, uitvliegend jong, Kleine Leeuwte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...