zondag 10 juli 2011

Grauw, bruin en blauw boven het Oldambt

Nieuw Scheemda, akkerrand
Een man met een missie, zo kan Ben Koks omschreven worden. De terugkeer van grauwe, bruine en blauwe wieken boven de graanrepubliek Oldambt mag op zijn conto bijgeschreven worden. Profiterend van de braakregeling in de landbouw wist hij de visie van boer en kamerlid op natuur en landbouw blijvend te veranderen. De boer als natuurbeheerder leidt lang niet altijd tot succes maar in Oost-Groningen was dit wel zo.
Ben Koks
Inmiddels staat Ben niet langer als een Don Quichote tussen de tarwehalmen. Zijn Werkgroep Grauwe Kiekendief heeft van Botnische Golf tot Golf van Biscaje inmiddels naam gemaakt. Het recept is even simpel als doeltreffend: geef boeren een vergoeding om akkerranden natuurvriendelijk te beheren en zorg voor effectieve nestbescherming van kiekendieven die in de graanakkers logies voor hun nesten zoeken. Eerst was het de Grauwe Kiekendief die spectaculair terugkeerde in Nederland. Nu is het de Blauwe Kiekendief die van duin naar graan is opgeschoven. Konijnen verdwenen door ziektes op de eilanden, muizen boden een smakelijk alternatief in de Groningse akkerranden.

Op een zonnige zomermiddag bij Nieuw Scheemda kunnen zomaar vijf soorten roofvogels in meerdere aantallen het zwerk doorklieven. Drie soorten kiekendieven, buizerd en torenval, allemaal zijn ze op zoek naar een smakelijke hap in de bloemrijke bermen. Gele kwikstaart, graspieper of veldmuis, alles is goed voor de tientallen jonge vogels die klaar staan om hun ouders te volgen. Wegtrekkend naar Mali maar daarna weer terugkomend naar het Oldambt om ook te gaan broeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...