zondag 10 juli 2011

Drukte in het luchtruim boven Vennebroek

Sclerocona acutella (Mantelmot), Vennebroek
Hoogzomer in Nederland. Het weer is veranderlijk maar de natuur viert feest. Soms op een laag pitje als het wat kouder is, soms uitbundig als de zomer weer weet hoe het hoort te zien. Voor nachtvlinders is het nu pieken. Grote aantallen soorten gebruiken de zomer om aan het nageslacht te werken. En dat betekent uit de pophuid en op de vleugels.

In de afgelopen weken was het op Vennebroek / Friesche Veen hard werken voor de Vlinderwerkgroep van KNNV Groningen / Oost-Groningen. Het beheer van Natuurmonumenten laat ook in het donker zien dat er stevig resultaat geboekt is in de afgelopen jaren. Soorten van statige, oude eikenbossen (Vennebroek) en elzenstruwelen (Friesche Veen) hebben gezelschap gekregen van vlinders die meer van nat en riet houden. Het was dan ook bijzonder passend dat uitgerekend de 500ste vlindersoort niet alleen als rups op riet leeft maar ook nog eens voor de eerste keer in Groningen en Drenthe gezien werd.

Sclerocona acutella (Mantelmot) is pas sinds de jaren zeventig uit Nederland bekend en heeft nu al dit pareltje gevonden. Dit heuglijke feit werd op 5 juli samen met Natuurmonumenten en het Dagblad van het Noorden passend gevierd door met drie lichtopstellingen nog eens tien nieuwe soorten te noteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...