woensdag 20 juli 2011

Fleurig bermbeheer gemeente Groningen

Gele ganzenbloem, Margriet, berm Winschoterdiep, Groningen
"Gemeente Groningen bezuinigt op groenonderhoud". "Gemeente Groningen verruigt". "Parken verloederen". Zomaar wat citaten uit het Dagblad van het Noorden uit de afgelopen maanden. Een willekeurige lezer kan niet anders concluderen dan dat het een wilde boel is in de Stad. Brandnetels, distels en klissen krijgen van dit college alle ruimte om maar geld vrij te kunnen maken voor het Forum...

Dat de werkelijkheid als altijd veel genuanceerder is blijkt wel als we de lezers eens uitnodigen mee te gaan langs Helperzoom en Winschoterdiep. Door de snelheid van een auto is het verrassingseffect het meest dramatisch. Waar eens strakke bermen hun monotone vingers uitstrekten naar de stenen binnenstad zijn nu bont gekleurde guirlandes van bloemen gedrapeerd om het zwarte asfalt. Niets herinnert meer aan vroeger, zelfs de open wond van de kabel, die twee jaar geleden langs de Helperzoom gelegd werd, heeft geen lidteken achtergelaten.
Gele morgenster, Winschoterdiep, Groningen
Knoopkruid, Winschoterdiep, Groningen
Het zou het mooist zijn als vervolgens in verbazing de auto geparkeerd wordt. Stap eens uit, loop de berm in, verbodsborden zijn er niet. Het leuke is dat er geen berm gelijk is. Gele ganzenbloemen, Margrieten en Heelblaadjes aan de Helperzoom. Gele en Witte Honingklaver, Zeepkruid en Knoopkruid bij Rode Haan. Voor sommige soorten is het vroeg uit de veren, Morgensterren zijn rond het middaguur al uitgebloeid. Teunisbloemen zijn vlak voor donker op hun mooist. Ga er eens naast zitten en verbaas je over de snelheid waarmee de bloem zich ontvouwd. Geniet van de zachte bloemengeur die gelijktijdig vrijkomt en als een aura om de plant blijft hangen.
Ecologisch bermbeheer betekent in Groningen hier en daar stimuleren maar vooral overal ruimte geven aan de natuur. Het resultaat is er naar, al vanaf het tweede jaar ontstaan lintvormige bloemenparadijzen waar mens en dier van profiteren.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...