|
Linde |
Terwijl het moderne verkeer zich luidruchtig een weg zoekt naar Zwolle of Leeuwarden kronkelt de Linde zich door een eeuwenoud veenlandschap. Als een spons om de hogere stuwwallen ligt aan de oostkant van Friesland een dik veenpakket.
Op lagere plaatsen doorsneden door riviertjes als Tjonger en Linde ademt het een sfeer uit van een lang vervlogen tijd. Natuur krijgt weer de kans om door te gaan met waar het goed in is: groeien. Bossen worden dichter en ouder, soorten komen weer terug. Zo ook de Grote Weerschijnvlinder.
De
Vlinderwerkgroep Friesland volgt al jaren het verloop van de Linde populatie. Een bijzondere
|
Vlinderwerkgroep Friesland, excursie |
uitdaging want alleen op warme zomerse dagen zijn de vlinders actief. Een lagere versnelling dan vliegen in topsnelheid lijkt onmogelijk. Maar heb je eenmaal een flits in de boomtoppen gezien, dan is het een kwestie van geduld. Ook deze vlinders rusten graag op een opvallend punt. Gemakkelijk om te laten zien dat je er bent en voor vlinderaars de beste mogelijkheid om te tellen hoeveel exemplaren er inmiddels een vaste thuisbasis hebben gevonden. Op deze zaterdag in juli zijn er vooral veel fotografen aanwezig. Als op commando bewegen lenzen zich van links naar rechts om vervolgens in slagorde op te rukken door het drijfnatte gras. Iedereen hopend op de beste foto maar vandaag zit het niet mee. De paar mannetjes die gezien worden blijven hoog in de bomen en het blijft bij niet meer dan bewijsstukken.
De Grote Weerschijnvlinder is een centraal Europese soort die leeft in oudere, vochtige loofbossen met wilg als voedselboom voor zijn rupsen. In de laatste jaren breidt de soort zich gestaag uit naar het westen en heeft nu inmiddels in Nederland bijna de zee bereikt. Een levend bewijs dat natuurbeheer profiteert van rust, ruimte en verbindingswegen.
|
Grote Weerschijnvlinder (tegenlicht opname), Lindevallei |
Reacties
Een reactie posten