vrijdag 27 april 2012

Jong leven

De temperaturen gaan omhoog en de natuur bruist van nieuw leven. Groen of geveerd, overal wordt gewerkt aan de toekomst. Vaak vertederend maar soms mooi van lelijkheid. Fiets eens mee op deze voorjaarsdag, vanaf de Harense Hortus naar het statige landgoed Vennebroek in Paterswolde.
Jonge Meerkoeten onder moeders vleugels

Jonge meerkoeten, even de benen strekken

Twee dagen geleden waren ze nog opgesloten in een blauwgrijze dop en nu zijn ze al in staat om te zwemmen. Voorzien van een knalrode kop en pluishaar en vooral altijd hongerig. Deze jonge meerkoeten zagen de eerste zonnestralen op een nest in de Harense Hortus. Bij de plaats keuze hebben de ouders rekening gehouden met kraamvisite. Natte voeten zijn niet nodig, hun woning ligt op minder dan een meter van de betonnen oever. Gewoon op de rand zitten en genieten van het jonge leven.

Jonge meerkoet, voedertijd

Meerkoet, even tijd voor reparatie van het nest

Op het menu staan vandaag bladstelen van Kikkerbeet. Keurig voorgesneden door vaders snavel, sappig en makkelijk te verteren. Tijd om de stelen op te duiken is er nauwelijks, voortdurend wordt er geschreeuwd om meer. En wordt je moe? Dan is er altijd de gezamenlijke slaapkamer, toegedekt door de veren van één van je ouders.

Gekraagde Roodstaart, bijna onbereikbaar voor een 500 mm telelens

In Vennebroek zag beheerder Natuurmonumenten afgelopen week de bijna tropisch uitgedoste Gekraagde Roodstaart weer terugkomen. Duidelijk al helemaal in de stemming voor jong leven wordt er fanatiek gezongen in de allerhoogste bomen. Voor de fotograaf een uitdaging die met een 500 mm telelens eigenlijk niet te doen is.

Boomklever, met uitwerpselen van zijn jong

Boomklever, even veren schudden en dan weer op jacht

Voor de Boomklevers is de tijd van zingen voorlopig even voorbij. Er moet keihard gewerkt worden om de jongen te voeren. Met een tussenpoos van slechts enkele minuten vliegen pa en ma heen en weer tussen nestholte en jachtgronden. Geen insectenlarf is veilig, alles gaat naar binnen. En in de natuur betekent dat het er ook eens weer uit komt. Keurig verpakt wordt het meegegeven aan de ouders en buiten het nest teruggegeven aan het bos.

Jong leven, afgelopen week liet blogger Ubel Medema ons al genieten van het frisse groen. En meer zien van deze grappige meerkoeten? Kijk dan eens op Helma's Natuurfoto's of "De wereld door mijn lenzen".
10 opmerkingen:

 1. Hoi Kees,
  Hier zijn de boomklevers ook druk bezig met het voeren van de jongen en de afvalpakketjes afvoeren. Meerkoeten heb ik helaas nog niet gezien. Wat zijn ze lelijk en leuk die jonkies. De gekraagde roodstaart is wel heel bijzonder.
  Fijn weekend, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja het is echt jonge Meerkoetentijd, jij laat hier ook al zo'n mooie serie zien.
  Ben zelf ook bezig met een reeks van die aandoenlijk lelijke jonkies.
  Ook leuk de gekraagde roodstaart en de Boomklevers.
  Mooi lenteblogje, we komen zintuigen en tijd tekort om alle lentesignalen te
  kunnen volgen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie Cees. leuk die kleintjes al zijn ze eigenlijk best lelijk;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die meerkoeten zijn als ze jong zijn tamelijk lelijk. Als oude mannetjes zien ze er uit, compleet met een kale kop. Haha. Ook dit is een leuke serie. Weet je dat die boomklever hier zelden gezien wordt. De boomkruiper volop.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Kees, jij boft maar met een Meerkoeten nest zo dichtbij, wat een schattige foto`s.
  De Gekraagde Roodstaart heb je er toch mooi opstaan, ondanks de afstand en de Boomklever helemaal leuk voor zijn mooie huisje.

  Fijn weekend,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Kees,

  ook een heerlijk voorjaarsblog met kleintjes. Wat zijn die meerkoetjes lelijk en schattig tegelijk hé. Je boomklever vind ik heel goed gelukt en je hebt gewoon ook ff een Gekraagde Roodstaart!!! helemaal top vind ik die.

  En heel leuk dat je me gelinkt heb. Dank je wel :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig die boomklever, dat is genieten!
  De meerkoetjes heb ik inderdaad ook gezien, ik blijf ze bijzonder niet-aantrekkelijk vinden met die gekke rode kopjes.
  Groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'Iedereen' heeft al jonge meerkoetjes, ik heb ze helaas nog niet gezien, dus ik geniet maar op de blogs van deze lieve lelijke kleine monstertjes.
  Gekraagde roodstaart, mooie waarneming!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jong leven, de lente is prachtig.
  Mooie serie (de gekraagde roodstaart, mooi gezien).
  Ik geniet echt van dit seizoen, en vooral al die jonge dieren.
  Het klaart buiten eindelijk een beetje op, dus ik fiets straks nog even naar een mooi plekje op zoek naar jonge meerkoeten of futen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. super opnamen van de boomklever.
  En die gekraagde roodstaart!
  dat beest bezorgd mij de nodige frustraties want hoewel ik ze regelmatig zie is het me nog niet geukt een fatsoenlijke opname te maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...