Doorgaan naar hoofdcontent

Slangenfeest op het Terhorsterzand

Adder, Terhorsterzand
Twee dames wandelen over een lint van asfalt door een klein stukje oeroud landschap. Links en rechts golft de bruine heide, spiegelt donkerblauw hoogveenwater en klinken de eerste liederen van de Fitis. Plots, midden op het lint: twee zittende gestaltes voorzien van optische verlengstukken. Daarachter een wachtster met een speurend oog. Wat bevreesd maar toch nieuwsgierig komen ze naderbij. Rechts zit "Natuurkieker", een bekende Drentse blogster, links een Harense blogger. Voor hun........een SLANG!!! Rustige woorden van de bioloog neemt de eerste schrik weg. Geen gapende muil met een gespleten tong die klaar staat voor een snelle en vooral giftige beet. Dat ze veel te groot zijn voor een slangenmaaltijd of het feit dat een adder echt geen kostbaar gif gaat verspillen aan een vrolijke beet in damesbenen maakt weinig indruk.

Terhorsterzand, adder paradijs

Twee adders wachtend op wat komen gaat
De mooiste man

Nieuwsgierig kijken naar de fotograaf

Natuurkieker Coby had in de afgelopen weken al eerder adders zien liggen langs het fietspad dwars door het Terhorsterzand, noordelijk van Spier en ten zuiden van Beilen. Wat ze ontdekt heeft is feitelijk een "Adderbordeel". Na een lange overwintering in een donker, koud en vochtig hol is het eindelijk tijd voor feest. Als door een magneet aangetrokken weten ze de meest spannende plek in hun leven zonder problemen te vinden. Een kleine honderd meter verwarmd door de zon met bultjes om te zonnen en holletjes om bij gevaar te schuilen. Maar vooral een plaats waar slanke en gespierde mannen hun mollige geliefden kunnen ontmoeten. Het liefdesspel kan dagen duren maar daarna is het ook helemaal uit met de pret. Mannen willen hun partners niet meer zien, trekken de hei weer op en nemen het er van. De dames blijven achter, dik van de eieren en pas na de geboorte van hun kroost weer in staat om een muis naar binnen te werken.
Oude jas, een afgestroopte slangenhuid 

Kledingvoorschriften zijn er ook: graag in het nieuw! Even buiten het fietspad ligt een oude jas, afgestroopt, nutteloos en leeg. Van staart tot neuspunt is elke schub nog aanwezig. Voor de mannen is er een tenue met een scherpe zwarte zigzag streep over de rug, bij voorkeur op een lichte ondergrond. Vrouwen doen het met een bruine, wat vagere, streep op een donker- of lichtbruin tot bijna groen-bruin ondergrond.

Adderman

Addervrouwtje 

Na enkele uren gluren blijft de grote vraag: hoeveel slangen waren er nu? Zes is zeker maar omdat ze niet altijd even goed blijven liggen is het aantal niet met zekerheid vast te stellen. Wat wel vast staat is dat Natuurkieker gezorgd heeft voor een fantastische middag op het Terhorsterzand.
Reacties

 1. Nu ik ze laatst zelf voor het eerst gezien heb, bekijk ik dit blog natuurlijk met extra interesse, gaaf hoor, die adders, en die afgestroopte huid is helemaal een mooie vondst!
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees
  ik zelf heb ze nog nooit in het wild gezien.
  het zijn geweldige foto's van die aders.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtige blog heb je gemaakt van onze "adderexcursie".
  Interessante informatie heb je hier nog weer over de Adders.
  Mooi dat even helder aangeeft hoe je man en vrouw kunt
  herkennen en uit elkaar kunt houden.
  Je begintekst moest ik wel om lachen, ik zag het weer helemaal
  voor me...
  Mooie foto's heb je ook toegevoegd, wat dat betreft hadden we ook
  wel bijzonder veel geluk met zoveel Adders die goed zichtbaar lagen.
  Het was mij een genoegen om samen op de knieën in het Terhorsterzand te liggen
  en bedankt voor je natuurlessen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, prachtig die adders. Wat een mooie kleur heeft de mooiste man, lijkt wel kopergroen of is het gifgroen?
  Geweldige vondst die oude jas, geeft nog helemaal de vorm weer.
  Jullie zullen je wel prima vermaakt hebben daar. Mooie foto's Kees en ook nu weer een leuk en interessant verhaal erbij.
  Fijne paasdagen, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij stonden ook al een paar dagen in de startblokken om met Coby op pad te gaan en vandaag waren we aan de beurt. Ik had dit blog al bekeken als opwarmer en ja hoor, ook vandaag was er weer volop te beleven. En dan is het des te leuker als er al wat achtergrond informatie is. Ik heb in mijn berichtje dus ook maar even naar deze verwezen.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je ze zo ziet liggen met hele bossen bij elkaar, vraagt men zich af of er nog wel veilig gewandeld kan worden en toch weet ik uit de jaren en jaren dat ik als kind op de Veluwe vakantie hield, ik slechts één maal een adder tegenkwam. Al de andere keren vraag ik mij af nu, is de adder net zo schuw als de ringslang hier die heel snel weggaat als hij maar voelt dat er iemand aankomt of ligt dat anders? Een prachtserie Kees....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Adders blijven vaak wat langer liggen, vertrouwend op hun schutkleur. En zeker als ze op zoek naar de mooiste dame of heer. Tijdens het maken van deze serie was het echter kil en dat maakt ze wat trager.

   Verwijderen
 7. Prachtig om dit te zien en te lezen, ik hoop ze ook nog eens te zien.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. WOW!
  Fantastic adder pictures!
  I still haven't seen one this season... :(
  Your pictures are gorgeous, well done Kees!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Kees,

  Fantastische serie.
  De adder is toch 1 van de mooiste dieren in ons land.
  Jammer dat ze voor mij zo ver weg zitten.
  Prachtig om ze in jouw blog zo mooi te bekijken.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een kicken-serie zeg! zal je even toevoegen aan mijn nieuwe blog. Kan ik een keer met je mee?^^

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee gaan kan natuurlijk altijd maar zelf kijken kan ook. Gewoon naar het Terhorsterzand, afslag A28 Beilen, na rotonde rechts af richting Spier, weg volgen tot onder viaduct over A28. Daar parkeren en gewoon fietspad oplopen. Bij tweede heide vooral links naast fietspad kijken.

   Verwijderen
  2. zie mn reactie niet terug...ben vd week geweest, helaas maar 1 gezien,en die was gelijk foetsie.en een huidje gevonden.Nog 3,5 uur gezocht,maar er geen 1 meer kunnen spoten,jammer;)

   Verwijderen
 11. wow thx..ga ik binnenkort dan zeker naartoe..
  Is wel stukje rijden voor mij maar ach...Misschien dat Greet wel mee wil..

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Nederland zoemt, deel 2

Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mo…

Rupsen, verborgen of gewapend

September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is.

Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig.
De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnavel zich hier niet in verslikt dan zijn er altijd nog de aan all…

Nachtvlinder ABC 2012

Nog even en het jaar 2012 is verleden tijd. Een goede gelegenheid om even terug te kijken op de 109 blog berichten die werden gepubliceerd. Van adders tot zeevogels, van sieralgen tot de "Gouden Rand van Groningen" passeerden  de revue.

Maar het meest populair waren toch berichten over nachtvlinders, bij elkaar opgeteld werden deze pagina's ruim 2000 keer bezocht. Mede dankzij de buitengewoon succesvolle Nachtvlinderestafette, georganiseerd door de Stichting Natuurkampeer-
terreinen, de Vlinderstichting en Natuurpresentaties, kon elke bijdrage over deze nachtelijke fladderaars rekenen op ongekende belangstelling.

Voor al mijn trouwe vlindervolgers sluit ik dan ook graag het jaar af met het "Nachtvlinder ABC 2012".


Avondrood, niet alleen beginnend met de eerste letter van het alfabet maar ook één van de mooiste Pijlstaartvlinders. Van de twee soorten Avondrood wordt de grote het meest gezien. Even algemeen zijn o.a. Lindepijlstaarten, Dennepijlstaart en Pauwoogpi…