Doorgaan naar hoofdcontent

Fleurig voorjaar 1

Winterakoniet
Maart, de dagen worden langer maar het weer weet nog niet goed wat de bedoeling is. Van winter tot herfst op één dag, alles is mogelijk. Voor ons  Harense tuintje maakt dat echter niet uit, de grote bloeitijd gaat beginnen. Wie er nu bij kan zijn krijgt ook de eerste belangstelling van nog wat verstijfde hommels en bijen.

Kievitsbloem, een Nederlands bolgewasje, IJssel uiterwaarden
Bosgeelster, wild in Noordlaren
Hoewel Nederland bekend is als grootste bloembollen exporteur van Nederland zijn wilde bolgewassen hier altijd  zeldzaam geweest. Een paar wilde uien, geelsterren en een enkele Kievitsbloem, meer hebben we niet.   In de zestiende en begin zeventiende eeuw ontstond echter grote belangstelling voor tulpen uit het Ottomaanse Rijk. Dit ging zo ver dat er ongekend grote bedragen geboden werden voor zeldzame soorten en varianten. Ook de stichter van de Groningse botanische tuin, Henricus Munting, was een bekend tulpenverzamelaar. Later werden collecties uitgebreid met sneeuwklokje, krokus en iris uit Mediterrane en alpiene streken. Uit Centraal Europa werden allerlei knolgewasjes door jonkers en jonkvrouwen naar Groningse, Friese en Hollandse buitenplaatsen meegebracht. Ver uit het zicht van de gewone man veranderde de landadel het Nederlandse, grauwe voorjaar in een fleurig bloementapijt. Ook nu nog herinneren oude buitenplaatsen aan deze tijd en noemen we de toen verzamelde plantjes nog steeds stinzenplanten.

Om het voorjaar alvast wat in te kleuren een eerste blog met veel fleur, deels nu al in bloei, deels vol verwachting ondergronds sluimerend om straks de vlag over te nemen.
Sneeuwklokje
Lenteklokje en Sneeuwklokje
Sneeuwklokje en Lenteklokje, twee witbloeiende bolgewasjes die wel op elkaar lijken maar geen directe familie van elkaar zijn. De eerste is wat fragiel, de anders fors met vlekken die niet groen maar bijna geel zijn. Terwijl de eerste veel bekender is weten we uit het Cruydtboeck van Dodoneus dat deze al in 1420 aangeplant werd in tuinen.

Vingerhelmbloem

Holwortel
"Vogeltje-op'n-krukje" worden deze bloemen wel genoemd. Holwortel, met een holle knol, en Vingerhelmbloem, met een massieve knol, zijn beide familie van de Klaproos en komen uit de Middeneuropese hellingbossen. Beide zijn zeer algemene stinzenplanten die overal in Groningen, Friesland en de Vechtstreek aangeplant zijn. Uitspitten om ze te onderscheiden is niet nodig, de Vingerhelmbloem heeft een gevingerd blaadje onder de bloemen, de Holwortel een niet ingesneden blad.
Krokus
Als er één plant tegen het maartse weer bestand is dan is het wel de Krokus. Ook in het gebergte komen ze al in bloei als de sneeuw amper gesmolten is. Feitelijk zetten ze alles op een laag pitje, beperken de verdamping en wachten tot de zon weer schijnt.
Gele Anemoon

Blauwe anemoon
Anemonen komen wat later in bloei. De Gele is een soort die tot in Zuid-Limburg wild voorkomt maar in het noorden van Nederland als stinzenplant aangeplant is. De Blauwe is een Mediterrane gast die pas laat doordrong tot de Nederlandse tuinen.

Fleurig voorjaar, een genot om nu een wandeling door de tuin te maken.




Reacties

  1. These are beautiful spring flowers!

    Thank you for sharing, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Magnificent photos!
    Spring has definitively arrived where you are!
    The Kievitsbloem are precious and stunning!
    Cheers, Kees!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I wish it was spring already... we are still covered in snow in Quebec ! Beautiful pictures !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Kees,
    Staan deze allemaal in jouw tuin?
    Geweldig. De kievitsbloem vind ik ook zo prachtig. Heel veel soorten ken ik niet eens zoals de holwortel, vingerhelmbloem en het lenteklokje.
    Genieten.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja; de buren noemen her de kleine Hortus; een beetje uit de hand gelopen verzamelen.

      Verwijderen
  5. Hallo Kees,
    ik krijg meteen zin in het voorjaar als ik deze foto's zie erg mooi.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Kees,

    heerlijk blog met zomerbloeiers en daar kan ik dan ook echt van genieten. ik had ook al krokussen en sneeuwklokjes geplaatst want het is gewoon de tijd daarvoor. Schitterende foto's in je blog en van mij mag de lente doorzetten.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi, Kees,
    Ja je ziet het, je ruikt het. De natuur gaat bloeien en het het gras gaat groeien.
    De eerste dikke hommels en hongerige bijen doen al weer hun ronde.
    Groet, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hola kees, es maravilloso disfrutar de la gran variedad de especies que nos brinda la naturaleza y poderlo compartir con todo el mundo, un saludo

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Verrukkelijke voorjaarsserie!
    Foto 9 van de gele anemoontjes vind ik geweldig mooi!
    Groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijk die explosie van kleuren en de eerste lentegeurtjes die je neusvleugeltjes beroeren :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een prachtige en zoals altijd ook weer informatief blog met prachtige
    foto's. Ja zo krijg je wel heel veel zin in de lente en wat zijn er toch
    veel mooie soorten.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...