Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012.
Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden.
Jufferkraanvogel |
Europese kraaanvogel |
Terwijl vooral de Aziatische kraanvogels sterk bedreigd worden gaat het geleidelijk weer wat beter met de Europese soorten. De Jufferkraan is de kleinste soort en komt voor op de steppen van Oost-Europa en midden Azië. Net als alle andere kranen zijn het lopende oogjagers. Speurend tussen gras en kruiden vinden zij hun prooi. De Europese Kraanvogel is sinds een aantal jaren weer terug in Nederland met enkele broedparen op het Fochteloërveen en Dwingelder Veld. Voor grotere aantallen moeten we naar het oosten van Duitsland of Scandinavië waar ze bij voorkeur broeden in moerassige venen en open naaldbossen.
Siberische witte kraanvogel |
Monnikskraanvogel |
Zwarthalskraanvogel |
Witnekkraanvogel |
Chinese Kraanvogel |
De bekendste kraanvogel uit het Verre Oosten is de Chinese of Japanse Kraanvogel. Bekend geworden als symbool van geluk in de Japanse vouwkunst is het nu door veranderingen in de landbouw en verstedelijking een bedreigde soort geworden. Met de Siberische witte kranen gaat het nog slechter. Door het verdwijnen van geschikte overwinteringsgebieden in China, Iran en India gaat hun overlevingskans jaarlijks verder achteruit. De Zwarthalskraanvogel van het Tibetaanse plateau en Bhutan profiteert in ieder geval in zijn broedgebied van zijn status als heilige vogel in het Boeddhisme. Op de Mongoolse steppen lopen nog kleine populaties Monnikskraanvogels en Witnekkraanvogels.
Brolga |
Brolga's en Saruskraanvogels heb ik in het pre-digitale tijdperk mogen ontmoeten op de akkers van de Atherton Tablelands boven Cairns. Zonder telelens uiteraard wel enkele, kostbare, dia's gemaakt maar dit zijn slechts herinneringen aan een bijzonder moment. Beide zijn het grote soorten die gracieus stappend jagen op grote insecten. De Sarus broedt ook in India en heeft meer rood op de kop dan de Brolga.
Gewone Kroonkraanvogel |
Lelkraanvogel |
Stanley Kraanvogel |
Afrika heeft niet het grootste aantal soorten maar wel de grootste diversiteit. Twee soorten Kroonkraanvogels in het tropische hart van Afrika, bijzondere Lelkraanvogels in Ethiopië, Zambia en de Okavango delta en aan Jufferkranen verwante Stanley kraanvogels in zuidelijk Afrika. Sommigen zijn echte savannevogels, anderen prefereren ondiep water waar ze genieten van wortelstokken van waterlelies en allerlei insecten.
Amerikaanse kranen werden niet gezien op deze expeditie. Van de Trompetkraanvogel komen nog enkele honderden vogels in het wild voor. Beelden van kunstmatige uitgebroede jongen die hun trekroute verkenden met hulp van een vliegtuigje waren in 2009 wereldnieuws. Van de Canadese Kranen zijn vooral de twee zuidelijke ondersoorten bedreigd, de noordelijke groep is met bijna een half miljoen vogels de meest algemene Kraanvogel ter wereld.
Kraanvogels in de velden van Diepholz, oktober 2011 |
Kraanvogels hebben wereldwijd een bijna mysterieuze aantrekkingskracht. Wie ook eens de trek van de Europese Kraanvogel mee wil maken kan o.a. op de site van de Duitse natuurbeschermingsorganisatie BUND lezen wanneer en waar ze gezien kunnen worden.
Prachtige foto’s en interessante wetenswaardigheden.
BeantwoordenVerwijderenGroet, Wout
Mooie foto's van bijzondere vogels!
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Angelika
Heel mooie vogels, erg indrukwekkend om ze in het wild te zien. Ik heb ze wel gezien in Uganda. In het papegaaienopvangcentrum in Oerle heb ik een keer gezien hoe een kuiken uit het ei kwam en hoe het door de moeder geholpen werd. Zo mooi om te zien.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Gonnie
Prachtig om zoveel soorten van deze elegante vogelfamilie in een blog te zien.
BeantwoordenVerwijderenStuk voor stuk bijzondere dieren en blijkbaar ook bij veel mensen een
aansprekende vogel.
Interessante informatie en mooie foto's, een fijn blog om te lezen en te herlezen,
mij doe je hier een groot plezier mee, dankjewel!
Natuurkieker Coby
Dag Kees,
BeantwoordenVerwijderenEen geweldige serie foto's van deze fascinerende vogels. Begin november brengen wij weer een weekendje door in Lembruch/Diepholz. Uiteraard hopen we dan weer op vele kranen.
Allerbeste groeten,
André en Muriel.
Wat een mooie serie over de kraanvogels! Met veel plezier volg ik je log, ik leer er veel van! Dank voor zoveel moois!
BeantwoordenVerwijderenHele mooie foto's van een intrigerende vogel. Een blog om nog eens heel rustig te bestuderen, zó veel boeiende info.
BeantwoordenVerwijderenHallo Kees, heel informatief om ze eens allemaal op een rijtje te zien. Gr. Ben
BeantwoordenVerwijderenHalo Kees,
BeantwoordenVerwijderenwat ontzettend leuk om deze info te lezen over de verschillende kraanvogels en uiteraard ook je prachtige foto's. Ik heb hier in Enkhuizen ooit 2 kraanvogels gezien in een weiland en die waren waarschijnlijk op doortocht.
De meeste kranen heb ik gezien in Hoederdeal waar er diverse zitten, maar daar hebben ze heel weinig ruimte om echt lekker te leven.
Groetjes, Helma
Hoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenMet interesse gelezen.
Groeten,
Robert
Wat een soorten kraanvogels, ik wist niet dat er zoveel varianten waren. De kroonkraanvogel vind ik de allermooiste. Ik hoop ooit nog eens een groep kraanvogels in Nederland te mogen spotten, tijdens de trek.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Ghita
Kees ik heb vanmiddag een Chinese kraanvogel gespot.
BeantwoordenVerwijderenDit lijkt mij toch niet een vogel die in onze contreien thuis hoort.
Hierbij de link naar mijn foto,s
http://artmus.wordpress.com/2013/03/16/kraanvogel/
Groet, Eveline
Er zit nu een chinese kraanvogel in Haaksbergen in een weiland, er waren veel vogelspotters bij
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige foto's zeg. Ik ben geen vogelfotograaf maar kan hierin wel de beauty zien. Fijn blog om te lzen, dank u wel.
BeantwoordenVerwijderenBert