Doorgaan naar hoofdcontent

Balloërveld, paars leven

Ballooërveld, paars beklede tankgracht
Augustus, heidemaand. De geur van bloeiende heide, het geluid van miljoenen bijen en andere insecten, daarboven jagende Boomvalken en een verlate, mogelijk jonge, Koekoek. Dat is de sfeer van het Balloërveld op een bijna tropische zomerdag.

Heidezijdebij voor haar nest

Heideviltbij voor de nestopening van een Heidezijdebij
Vorig jaar schreef ik al eens over de bijzondere bijen van dit uitgestrekte natuurreservaat. Het lijkt of er vandaag nog veel meer zijn met als meest algemene de Heidezijdebij. Met bijna onmogelijke haast vliegen ze van bloem naar bloem. Even later is het weer terug naar één van de honderden kolonies die op elk steilkantje te vinden zijn. Mannetjes patrouilleren rond de nesten op zoek naar nieuwe vriendinnetjes. Ondertussen hebben ze geen oog voor sluipende piraten. Vlak bij de grond zwerven Heideviltbijen rond. Spiedend en speurend op zoek naar een nestje waar voldoende stuifmeel in ligt voor hun kroost. Even naar binnen, een ei leggen en weer naar buiten voordat de eigenaresse van het nest terug komt. Het lot van de oorspronkelijke nestbewoner is daarmee definitief bezegeld: de piraat komt eerder uit, eet soms het andere ei op of laat niets achter voor de larf van de Heidezijdebij.

Zwarte Heidelibel, paringswiel
Heivlinder

Boomvalken jagen hier o.a. op Zwarte Heidelibellen. Alsof ze het weten wordt er haast gemaakt met de paring en het afzetten van eitjes. Alles draait om overleven en voortplanten. Heivlinders weten de rovers goed te ontwijken. Even opvliegen en dan snel weer plat op de grond of hangen aan een bloem voor een powershot van nectar.

Zandloopkever (Cicindela hybrida)

Levendbarende Hagedis

Andere insektenjagers zijn de Zandloopkevers en de Levendbarende Hagedis. Alles wat beweegt en dicht genoeg bij wil komen verdwijnt in een enkele hap. Zelf moeten de hagedissen uitkiijken voor de overal aanwezige Adders.

Diner van een Grauwe Klauwier

Het Balloërveld wordt begraasd door een grote schaapskudde en dat betekent Mestkevers. Soms zijn ze bij tientallen te vinden op de paadjes of de bodem van een tankgracht. In deze verzengende hitte is er slechts één aanwezig.Opgeprikt en dood op een prikkeldraad in het beekdal naast de heide. Gepakt door een Grauwe Klauwier en klaar gezet voor het avondeten.

Paars leven op het Ballooërveld, elk jaar weer een fantastische belevenis.







Reacties

  1. Hoi Kees, Ja hoor de heide staat weer in bloei. Elk jaar weer een prachtig gezicht. Je hebt veel insecten gezien. Ik zag ook bijen, maar welke? Ook de heivlinder maar geen heide blauwtje. Is dat nu niet meer de tijd? Goede waarneming van jou die mestkever, helaas voor hem een tropisch einde.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Kees je zei het al in je commentaar bij mijn heideblog,
    maar leuk hoe we ieder op een ander natuurgebied ook andere
    dieren zijn tegen gekomen.
    Interessant al die bijensoorten en wat ken ik er nog maar weinig van,
    leuk om hier bij jou er steeds wat van bij te leren.
    Zwarte Heidelibel en de Heivlinder heb ik niet gezien, ook fraai.
    Een leerzame blog zoals van jou gewend met prachtige foto's!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige heide blog. De zwarte heidelibel, ik ken alleen de steenrode en bloedrode (en die kan ik nog steeds niet goed uit elkaar houden), de heivlinder heb ik vrijdag ook op de foto gezet, wat een schutkleur, je ziet het vlindertje bijna niet zitten in het zand.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leven daar op de heide. Ik heb er van het voorjaar gewandeld en toen dacht ik al:"ik moet echt terugkomen als de heide bloeit, het moet er dan nog oneindig veel mooier zijn dan het nu al is". En zo aan je blog te zien, is dat inderdaad zo. Ik hoop gelegenheid te hebben de komende tijd een kijkje te gaan nemen, voor je het weet is alles weer uitgebloeid!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi kees...prachtig die foto van de bleopeiende heide,en die zwarte heidelibellen vind ik ook erg gaaf!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...