Doorgaan naar hoofdcontent

Aalscholvers actief


Aalscholver, Wieden

Boswachter Tjeerd van der Meer
Op een steenkoude voorjaarsdag varen we met boswachter Tjeerd van der Meer naar de grote aalscholverkolonie in Nationaal Park Wieden en Weerribben. Gehuld in Natuurmonumenten groen wijst hij op reeën en grauwe ganzen die als enige de gierende oostenwind trotseren. Ondertussen bevriezen opspattende golven tot klonten ijs aan de overhangende elzentakken.

In de vorige eeuw ontdekten Aalscholvers de rust en beslotenheid van de Bakkerskooi, westelijk van de Reeënweg tussen Doosje en Wanneperveen. De commerciële vangst van eenden was gestopt en de wuivende staart van de kooikershond vervangen door het wakend oog van een boswachter. Ideaal voor deze viseters om jaarlijks een jong groot te brengen. Dat er voor de dagelijkse kost flink gevlogen moest worden bleek geen probleem. Als stank voor dank kregen de elzenbomen echter forse stralen vloeibare mest te verwerken. Bladeren vielen af, knoppen verweerden en bomen verzwakten steeds verder. Het bos werd steeds opener en de Aalscholvers moesten op zoek naar nieuwe geschikte broedplaatsen. In 2013 broeden alle 700 broedparen westelijk van de Bakkerskooi.

Winters voorjaar in de Wieden

Grauwe gans, Wieden

Bevroren waterdruppels

Verborgen in een luxe schuilhut kunnen we een blik werpen op het actieve leven van deze bijzondere vogels. Meteen wordt duidelijk dat de groep alleen maar dient voor de nodige veiligheid tegen rovers uit de lucht. Orde en regelmaat zijn onbekende begrippen. Er wordt gebroed, er wordt gebouwd en alles vliegt en fladdert door elkaar. En dat alles in allerlei verschillende maatpakjes. Vast patroon zijn de twee witte broedplakken aan beide zijden maar kop, kuif en hals variëren van wit gevlekt tot een strak uitgevoerde kap. Blauwe ogen, gele snavels en een lichtrode vlek maken de huwelijks kleding compleet. Dit is pas genieten na maanden in stemmig zwart rond gevlogen te hebben.

Aalscholverkolonie, De Wieden

Aalscholver, aanvoer van nestmateriaal door de lucht

Aalscholver, zwemmend wordt er ook verzameld

Aalscholver, even rusten en dan naar het nest

Aalscholver geluk in De Wieden
Alles wat maar enigszins zou kunnen concurreren met de mens heeft een slechte naam. Of het nu gaat om een Steenmarter, een Wolf of een Aalscholver. Zelfs de achteruitgang van de paling zou aan de aalscholver te wijten zijn, tenminste als we deze in visserslatijn uitgesproken wijsheid moeten geloven. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de aalscholver liever geniet van een heerlijk Posje dan van een veel te grote Snoekbaars.

Pos, delicatesse voor aalscholvers

Ga ook eens op aalscholverexcursie met Natuurmonumenten of blader eens terug naar het mooie verslag van Natuurkieker.

Reacties

  1. Ik vind het altijd van die bijzondere vogels, die aalscholvers ... een beetje prehistorische uitstraling...
    Mooie foto's!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blijven aparte vogels. Heb de kolonie bij het Naardermeer een paar jaar terug bewonderd. En net wat je zegt: een zootje ongeregeld! Mooie foto's heb je weten te maken!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mooi om het ook eens vvanaf het water gade te slaan het lijkt mij een hele andere invalshoek en je komt er waarschijnlijk ook dichterbij.?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha ja een herkenbaar verslag Kees, jammer dat jullie van dat ontzettend
    koude weer troffen, maar het is sowieso een mooie belevenis om een een
    bezoek te brengen aan die Aalscholverkolonie.
    En leuk dat je even verwijst naar mijn blog over deze Aalsscholvers.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...