|
Efeze |
Zuidwest Turkije is vooral bekend als kruispunt van culturen en volkeren. Naamloze Steentijdstammen, Hittieten, Lyciërs, Grieken, Perzen, Romeinen en Turken bouwden er hun huizen. Efeze, als stad uit de oudheid, en Antalya, als vakantiestad van de moderne Nederlander, kent iedereen. Voor een bioloog en reisleider is het echter ook een fantastische uitdaging om twintig leden van de
Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) te mogen begeleiden op een reis van twee weken door dit gebied. Van Antalya tot Izmir, genietend van orchideeën, vorkstaartplevieren en schildpadden. Met "Turks fruit" wordt in vijf verhalen een beeld geschetst van dit unieke gebied.
|
Herakleia (Bafa meer), een geologische puinhoop van graniet |
|
Fritillaria acmopetala, een Iraans georiënteerde Kievitsbloem |
Geologisch is het Aziatische deel van Turkije (Klein Azië of Anatolië) feitelijk een mini-continent. Afgebroken van Afrika, op drift geraakt en gestrand tussen Europa en Azië. Al meer dan een miljoen jaar steeds verder verdrukt door een naar het noorden drijvend Afrika. Bergen reizen op tot ver boven de 3000 meter, aardbevingen laten het land op zijn fundamenten schudden. Het unieke karakter van Anatolië wordt direct zichtbaar in de ongekend rijke natuur. Bijna 10.000 plantensoorten kunnen er gevonden worden. Sommige met Iraanse wortels, anderen meer verbonden met de Middellandse Zee of met de Russische steppes. Voor vogels is het een eerste halte op weg van hun Afrikaanse overwinteringsgebieden naar hun Noord-Europese broedplaatsen. Enkele Arabische en Noord-Afrikaanse soorten vinden hier de rand van hun verspreidingsgebied. Afrikaanse agames zijn er net zo thuis als meer Europese muurhagedissen.
|
Adrasan, Mediterrane pracht |
|
Elmalı, pas op 1800 meter hoogte |
|
Zwartkopmeeuwen, Bafa meer |
Zuidwest Turkije is vooral Mediterraan van aard. Uitgestrekte maar helaas overbegraasde maquis vegetaties omzomen de blauwe zee. Overal zijn de uitlopers van het Taurus gebergte te zien. Soms tot alpiene hoogtes met passen op 1800 meter. In het westen domineren grote rivierdelta's en meren. Dalyan en de Menderesdelta zijn hiervan zeker de bekendste.
|
Ophrys lycia, alleen in Z.W. Turkije voorkomende orchidee |
|
Arabische Buulbuul, nieuwsgierig kijkend in Adrasan |
Natuurreservaten en nationale parken kent Turkije nauwelijks. Toch is er, soms met goed zoeken maar vaak ook direct naast de deur, overal nog veel natuur te vinden. Zeker in het voorjaar is de flora overdonderend gevarieerd. Honderden soorten Hokjespeul en Toortsen maar ook tientallen Ophrys orchideeën maken pijnlijk duidelijk dat het ondoenlijk is om zonder goede flora alles correct op naam te krijgen. Flowers of Turkey van Gerhard Pils en Mediterranean Flowers (Blamey en Wilson) geven een beetje houvast maar hulp van een Turkse botanicus is bijna onontbeerlijk. Vogels zijn wat dat betreft eenvoudiger. Met de ANWB Vogelgids is elke Buulbuul, Gors of Reiger wel te benoemen.
|
Moorse landschildpad, grazend bij de Apollo tempel in Didyma |
In deel 2 en 3 worden loep en camera gericht op een kleine selectie Turkse voorjaarsbloemen. Deel 4 geeft aandacht aan vogels en deel 5 biedt een gevarieerde selectie overige Turkse fauna.
Deze reis werd georganiseerd door
Hamba Kahle Natuurreizen in samenwerking met SNP (Nederland) en Amber Travel (Turkije).
dit gaat je fantasie toch te boven dit moet toch wel heel indrukwekkend zijn geweest en heel veel voer voor biologen ik denk dat jullie tijd te kort kwamen om alles tot je te nemen,ik ben heel benieuwd naar het vervolg.
BeantwoordenVerwijderenHola Kees,,menudos viajes tan inteeresantes disfrutas,,que suerte!! buena recopilación de fotos,,un abrazo
BeantwoordenVerwijderenPrachtig blog is dit geworden Kees.
BeantwoordenVerwijderenPrachtige natuur heb je daar.
Fijne zondag nog.
Groetjes Irma
Wat een prachtige natuur! Ik kijk vooral met bewondering naar de orchidee en de kievitsbloem.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Albertine
Hai Kees,
BeantwoordenVerwijderenPrachtig gebied is dat toch. Ben er zelf ook geweest en het was zeer indrukwekkend.
Ben zeer benieuwd naar de rest, want dit belooft veel.
Groet,
René
Hallo Kees, als geoloog vind ik vooral de granietblokken mooi, ook de orchidee.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Marius.
Wauw Kees,
BeantwoordenVerwijderenik ben er zelf nog nooit geweest maar heb er wel van gehoord.
Wat een schitterende natuur zie je daar en die laat je ons ook heel mooi zien.
Je Fritillaria en je orchidee, maar ook de rotsblokken hebben een mooie uitstraling.
Je Arabische Buulbuul is een vogel die ik nog nooit ahd gezien maar hij is echt heel mooi.
Dank je voor deze mooie platen.
groetjes, Helma
Een boeiend eerste verslag van je rondreis.
BeantwoordenVerwijderenJe interessante informatie en prachtige foto's geven
mij een goede gelegenheid om virtueel mee te reizen.
Ik zie uit naaqr de rest van de blogs over deze prachtige reis.
Natuurkieker Coby