Doorgaan naar hoofdcontent

Welkom bij de Nachtvlinderestafette 2013

Nachtvlinderestafette op NKT Morgenrood (Oisterwijk)
Grote kinderogen staren gespannen naar het witte doek, daarachter staan hun ouders. Bijna nonchalant praten ze over de nieuwste tent maar ondertussen verliezen ze het theater van de nacht geen moment uit het oog. Wat gebeurt hier? Een schimmenspel? De nieuwste film op klein formaat? Nee, dit is de tweede editie van de Nachtvlinderestafette, een keten van nachtvlinderactiviteiten vanaf de Waddenzee tot de Vaalserberg.





In 2012 werden door de Stichting Natuurkampeerterreinen, de Vlinderstichting en Natuurpresentaties ruim 650 gasten op 16 natuurkampeerterreinen bij het laken ontvangen.  Voor de tweede editie van de Nachtvlinderestafette hebben zich 39 locaties aangemeld waarvan drie zelfs voor twee vlindernachten hebben getekend. Uiteraard draait alles om vlinders maar even belangrijk is de promotie van natuurkampeerterreinen als ideale locatie voor een bijzondere natuurbeleving.

Roesje

Op 24 mei werd al even teruggekeken op de start van de Nachtvlinderestafette in 2013. In Beerze, Oisterwijk, Vaals en Elburg werd de toon gezet. Vier frisse avonden met de eerste vlinders van het jaar worden vanaf vrijdag 5 juli gevolgd door tientallen, hopelijk zalig warme avonden met bijzondere fladderaars. Wat er gezien wordt is altijd verrassend maar als voorproefje alvast wat beelden van kleurrijke gasten die mogelijk acte de presence zullen geven op het witte doek.

Witte Tijger

Kijk eens een Witte Tijger diep in zijn ondoorgrondelijke facetogen. Hij is duidelijk wat beduusd van al deze aandacht. In zijn korte leven heeft hij al heel wat meegemaakt. Nauwelijks ontkomen aan de scherpe tandjes van een Bosspitsmuis moest er verpopt worden. Met enig geworstel stond vervolgens een nieuw maatpak op het programma. Bedoeld om indruk te maken op het mooiste tijgervrouwtje maar in plaats daarvan staat hij op de catwalk van de Nachtvlinderestafette.

Avondrood
Een Avondrood laat zich niet zo maar verleiden voor een fotoshoot. Druk fladderend lijkt hij zich te willen verzetten maar uiteindelijk ontkomt hij niet aan al die schietgrage camera's. Gelaten strijkt hij neer en wacht stilletjes tot de klok van 1 uur als de laatste gast naar bed gaat.

Kroonvogeltje

Het Kroonvogeltje kiest voor een andere aanpak. Ook deze kleine vlinder voelt zich thuis op een bosrijk natuurkampeerterreintje maar op de voorgrond plaatst hij zich nooit. Het liefst kijkt hij vanaf een tak naar het aards gewoel. En als het dan toch niet anders kan, dan maar op de onderste helft van het laken. Zo bescheiden als hij is blijkt hij echter wel wat knuffelig van aard. Een kindervingertje voor zijn neus nodigt natuurlijk uit om even op te gaan zitten.

Vuursteenvlinder

Lindeknotsvlinder

Kunst met een hoofdletter, dat is de natuur op zijn mooist. Vuursteenvlinders en Lindeknotvlinders lijken producten van een nieuwe Rembrand. Opgezet met fijne lijnen en ingekleurd met zachte pasteltinten zijn het oogverblindende juweeltjes geworden.


Kom ook eens kijken bij de Nachtvlinderestafette 2013. Omdat het altijd laat wordt is het zeker aan te raden om te blijven overnachten (en te reserveren) op één of meerdere van de altijd weer schitterend gelegen 38 natuurkampeerterreinen die tussen 5 juli en 13 augustus bezocht gaan worden. De data vindt u op de websites van de Stichting Natuurkampeerterreinen, de VlinderstichtingNatuurpresentaties of op de poster hierboven. En helemaal bij blijven? Volg dan het evenement Nachtvlinderestafette 2013 op Facebook.





Reacties

  1. een prachtige presentatie van een heel mooie estafette.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai Kees,

    Wat zijn ze ontzettend mooi zeg. Jammer dat je ze overdag maar zo sporadisch tegenkomt.
    Prachtig blog.

    Groet,
    René Smits

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is een heerlijk opwarmertje voor dit prachtige initiatief.
    Wat een schitterende nachtvlinders laat je hier zien. Ongetwijfeld zullen
    er weer veel mensen enthousiast gemaakt worden voor de wondere wereld
    van de nachtvlinders. Veel succes en mooi vlinderweer gewenst!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie vlindersoorten met de Witte Tijger als mijn favoriet.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weer een heel leerzaam blog Kees.
    Afgelopen weken ben ik ook diverse "nachtvlinders" tegengekomen, maar om daar dan een naam bij te vinden is best nog een hele klus.
    Echt heel leuk dat dit ook georganiseerd wordt want zo kan je ze ook echt zien.

    Groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. We hebben genoten! Bedankt!
    Groetjes,
    Kishen en Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk zo'n estafette. Ik las het op de site van Henk Bos, en kom nu hier ook even kijken. Wat een mooie vlinder, die witte tijger, groot avondrood is ook een schitterende nachtvlinder. Wat zie je veel soorten op zo'n avond.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...