Doorgaan naar hoofdcontent

Insectenweelde

Azalea japonica, voorjaarspracht
De meteorologische lente is begonnen en dat is dit jaar goed te merken. Temperaturen vliegen omhoog en veel planten bloeien weken eerder dan "normaal". En dat betekent voor overwinterende volwassen insecten tijd om de facetogen te openen, de sprieten te poetsen en de vleugels letterlijk uit te slaan. Meestal zijn het de dames Aardhommel die als eerste het nog kille luchtruim kiezen maar dit jaar komt alles tegelijk. Het was op en rond onze bloeiende Azalea vandaag insectenfeest. Van zonaanbidders tot echte veelvraten, van harde werkers tot schuinsmarcheerders, van alles was er te vinden.
Aardhommel

Honingbij

Meest opvallend zijn natuurlijk de stevige vrouwen. Donkerharig, voorzien van de gele band en een witte sok. Geen moment rust zit er in hun lijf. Voortdurend grabbelen zes poten rond in het rijke, oranje stuifmeel. Steeds maar meer verdwijnt er tussen de haren. Alles gaat linea recta richting het nest. Aangestampt wordt het samengeperst tot stuifmeelbroodjes voor haar nog ongeboren kinderen.
Ondertussen vliegen er ook nog kleinere dames rond, honingbijen die bijna nog meer haast lijken te hebben. Stuifmeelkorfjes worden vol gepropt en naar de korf gebracht. Waar hun huis staat is onbekend maar binnen de kortst mogelijke tijd vliegen er meer dan twintig zoemende bijen rond.

Kleine vos, gehavend

Kleine vos

Veel gracieuzer zijn de Kleine Vossen. Voorzichtig proeven ze wat van het nectar maar voortdurend blijven ze alert op hun omgeving. Twee heren krijgen het steeds maar weer met elkaar aan de stok. Zodra ze elkaar ontdekken stijgen ze in een verticale lijn op, draaiend en wervelend om maar indruk te maken. En dat is best lastig als je al wat ouder aan de winterslaap begon. Vaal geworden door schub verlies, een stuk vleugel verloren door een uitval van een hongerige mees, moet je het opnemen tegen een jongeling die bijna kakelvers het beste plaatsje gevonden had om de vorige maanden te overleven.

Vlieg

Vlieg

Slank Platvoetje (Platycheirus angustatus), een zweefvlieg

Vliegen zijn als bijna altijd ook nu weer present op de Azalea. Eten doen ze weinig maar zonnebaden des te meer. Op een Speenkruid bloemetje in het gemeentelijk plantsoen zit een eerste zweefvlieg. Klein, smal en pas op de foto zijn de fraaie donkergele bandjes te zien. Het is één van de Platvoetjes, mogelijk een vroeg uitgekomen exemplaar van het Slank Platvoetje (Platycheirus angustatus).

Zevenstippelig Lieveheersbeestje

Zevenstippelig Lieveheersbeestje

Schuinsmarcheerders zijn er volop. Tientallen Zevenstippelige Lieveheersbeestjes schuifelen in rap tempo over stengels en bladeren. Alles wat maar op een verleidelijke dame lijkt wordt gegrepen. Verzet heeft geen zin, weglopen ook niet. Meneer ramt zich vast en blijft hangen tot ze eindelijk stil blijft staan. Voor de dames is dit ook het beste, nu moeten er eitjes gelegd worden om er voor te zorgen dat de kinderen straks als eersten bij een rijk gedekte luizentafel kunnen aanschuiven.

Kleidocerys resedae, een zeer algemene "grondwants"
Ondertussen stijgt een doordringende wantsenstank op. Vies, bitter, bijna bijtend in de neus. Even rond kijkend blijkt dat elk zonnig plekje ingenomen is door honderden kleine wantsjes. Vaak nog in een kluitje bij elkaar maar soms ook bijna languit liggend in de zon om maar zoveel mogelijk warmte op te slorpen. Het is Kleidocerys resedae, een soort "grondwants"(Lygaeidae). Onze Duitse buren noemen ze Berkenwantsen, een naam die bij ons gebruikt wordt voor een veel grotere soort. Kleidocerys is nog geen 5 millimeter groot maar kan in enorme aantallen gezien worden in herfst en voorjaar. Bij voorkeur rond berken waar ze uitgebreid van kunnen snoepen.

Insectenweelde in het voorjaar, ga er ook eens naar kijken.


Reacties

  1. Dit is al heel vroeg genieten Kees,ik hoop er ook weer gauw op uit te kunnen, want met dit weer binnen zitten,bevalt toch niet erg goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ha mooi al die insecten die er al te zien zijn, er breekt weer een tijd aan van veel kleine natuurverrassingen.
    Jij laat hier al een mooie verzameling zien en interessante informatie er weer bij, leerzaam!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...