Doorgaan naar hoofdcontent

Nuilerveld, Heivlinder paradijsje

Nuilerveld
Nederland is rijk aan vergeten snippers zoals het Nuilerveld. Drentse topnatuur in micro formaat. Eens onderdeel van een woest en uitgestrekt heidegebied tussen Hoogeveen en Dwingeloo en nu als paars-groen eiland in de agrarische steppe ten noordoosten van Pesse gelegen. Voor de Drentse boer was het onland, te veel bulten en bizar genoeg te nat op de hoogste delen.

Stichting Het Drentse Landschap probeert in het Nuilerveld twee doelen na te streven. Behoud van een uniek, door de laatste ijstijd gevormd en vervormd landschap maar ook een mozaïek van droge en natte heide met al haar kenmerkende soorten. Terwijl op 25 juli 2015 een zomerstorm het westen van Nederland teisterde werd tussen wat zachte buitjes door een excursie aangeboden waarbij het icoon van het Nuilerveld centraal stond: de vrij zeldzame Heivlinder.
Eerste Heivlinder op het Nuilerveld

Eerst maar een foto in een potje

Heivlinder, Nuilerveld

Met het wat sombere weer waren de verwachtingen bij de excursieleider van Natuurpresentaties niet hoog gespannen. Tegelijkertijd is de activiteit van Heivlinders met frisse regen ook wat minder en zo ontstond er toch hoop om enkele rustende exemplaren te spotten. En het was bijna meteen raak toen een paar verdwaalde zonnestraaltjes achter de wolken vandaan kwamen. Een pracht exemplaar steeg op uit de natte hei, deed een paar vleugelslagen en kwam toen terecht in het uitgeslagen net. Even in een potje om te genieten van de met zachte krijtstrepen getekende achtervleugel. Fraai contrasterend is het oranje van de voorvleugel. Bescheiden getooid met één zwart met wit stipje. Voorzichtig werd daarna geprobeerd om een foto in het wild te krijgen. Net lang genoeg bleef de vlinder zitten om alle camera's te laten klikken, daarna was het kennelijk weer tijd om het territorium af te bakenen. Inclusief de verkenningstocht werden in totaal drie Heivlinders geteld. Op een echt zomerse dag zal dat zeker meer zijn.

Wilde tijm, Nuilerveld

Als de hei nog maar nauwelijks bloeit zijn zandblauwtje en tijm uitstekende nectarbronnen voor de volwassen vlinders. Rupsen gaan als al hun familiegenoten voor smakelijke grassen als Buntgras en Schapengras maar ook voor Pilzegge. Overdag zijn ze niet te vinden, pas als de schemering valt wordt het etenstijd.
Hooibeestje

Tijdens onze vlinderexcursie werden meer vertegenwoordigers van de Zandoogjes familie gevonden. Bruin Zandoogje lust als rups bijna alles wat gras is en vindt het ook uitstekend als de grasmat helemaal dicht groeit. Hooibeestjes willen wat meer openheid en het Koevinkje maak je blij met zonnige bosrandjes.

Kleine vuurvlinder

Van de blauwtjes werd alleen een wat klein uitgevallen dame Icarusblauwtje gevonden. Stil, rustend in het gras was het beestje nauwelijks te zien. De Kleine vuurvlinder bleek veel gemakkelijker te spotten. Gewoon boven in een heidestruik en fraai getooid met oranje stippels.

Rietvink, Nuilerveld

De tweede helft van juli is echter niet alleen de tijd om naar Heivlinders te gaan zoeken op het Nuilerveld. Zodra de zon er een beetje doorkwam schoten overal Grote en Kleine Hagehelden als mini raketjes door de lucht. Het zijn de mannetjes die met hun pijlsnelle vlucht op zoek zijn naar een geschikte partner. Haast is geboden omdat ze net als alle Spinners (grote nachtvlinders waar ook de Chinese zijdevlinder familie van is) niet kunnen eten. Is hun "rugzak" leeg? Helaas dan is het echt uit met de pret. Fotograferen, laat staan vangen, bleek een onmogelijke opgave. Wel werd er een rustende Rietvink gevonden. Eerst dachten we een Hageheld te ontmoeten maar de twee witte stipjes en het snuitje maakten duidelijk dat het een andere spinner is.

Nuilerveld, verstild pareltje Drentse natuur

Het Nuilerveld is een ideale locatie voor een korte wandeling met steeds weer verrassende flora en fauna. Vanuit Pesse staan bordjes richting bungalowpark Nuilerveld. Voordat je daar uitkomt is links een heideveld te zien met een in de bosjes verscholen parkeerplaats.

Reacties

  1. Ha Kees,
    Wat ontzettend leuk om zo'n compleet verslag van de excursie te krijgen. Het weer viel uiteindelijk toch ontzettend mee en ik vond het heel verrassend dat er toch zoveel vlinders te zien zijn met dit weer!
    Heel inspirerend, dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kees, een mooi gebied met bijzondere waarnemingen. Prachtig die heivlinder.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou dat Nuilerveld moet ik toch maar eens vereren met een bezoekje, ik kom er vaak langs maar wandel er nooit. De heivlinder is een goede reden om daar nu toch maar eens rond te gaan struinen.
    Een mooi en informatief blogje over dit kleine natuurgebiedje.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel mooi en ook heel interessant en informatief Kees.
    Helaas woon ik te ver weg en ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nog nooit van dit gebied had gehoord, maar dat maakt bloggen ook zo leuk. Je leert andere gebieden kennen en bij jou ook nog veel weetjes over de flora en fauna van die gebiedjes.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...