Doorgaan naar hoofdcontent

Klein gezwam

Eindelijk herfst. De regen klettert op het dak, berkenbladeren zweven vederlicht naar de grond. Na maanden droogte zit kabouter spillebeen met een nijpend gebrek aan stoeltjes. Elders zijn ze al wel gezien maar rood-met-witte stippen ontbreken nog steeds op deze uitloper van de Hondsrug. Maar voor wie ze wil zien is er voldoende gezwam te vinden.



Deze serie foto's werd gemaakt tijdens een excursie van KNNV Groningen naar de Ennemaborg in het Groningse Midwolda. Al jaren een mycologisch kroonjuweel van het Groninger Landschap. Meestal is het voldoende om aangenaam te wandelen en je te verbazen over rijkelijk uitgestrooide paddenstoelen. Greppels vol draadknotszwammen, bomen getooid met prachtvlamhoeden. lanen omzoomd door kleurrijke russula's. Tot deze week was het echter vooral genieten van een heerlijk herfstzonnetje, wat beginnende herfstkleuren in een groen bos en een enkele zwam. Voor de echte mycologen is er echter altijd wat te vinden. Het recept: men neme een oude spijkerbroek of een afgedankte regenbroek. Vergeet niet het achterste gedeelte te controleren want na aantrekken is het de bedoeling om letterlijk op de knietjes langs de bermen te gaan kruipen. Houd een 10x loep binnen handbereik en ga als Gulliver op bezoek bij de Lilliputters.

Dwergmycena

Zwavelgeel franjekelkje op brandnetel
Lastige bijkomstigheid is dat het voor velen traditionele bouwplan met een hoed en steel in dwergenland slechts heel bescheiden gebruikt wordt. Alleen een enkele tengere beukentaailing op steeltjes van beukenblad of een dwergmycena schijnbaar op de grond was er te vinden. Het zijn vooral bolletjes, schijfjes of bekertjes waar naar gezocht moet worden. Begin eens met een duik in de brandnetels. Ga vooral diep er in, laag bij de grond en op zoek naar oude, half vergane stengeldelen. Groen blad is niet interessant, dood en verderf geeft levenskansen voor onze kleintjes. Het zwavelgeel franjekelkje is de beloning voor al het geprikkel. Knalgele haren beschermen een teer schoteltje gevuld met microscopisch kleine sporenzakjes. Het kleinste waterdruppeltje is al voldoende om deze belofte van nieuw leven mee te nemen. Maanden wachten op de volgende oogst van brandnetelstengels is geen probleem. Volgend najaar zullen ze weer volop aanwezig zijn.

Eikelbekertje

Eikeldopzwammetje

Beukendopzwammetje

Volgend doel zijn zwart geblakerde eikels en wat vochtige doppen van beukennoten. Door de droogte wat lastiger te vinden maar ze zijn er wel degelijk. Eikelbekertjes op bijna volledig verteerde eikels, eikeldopzwammetjes op napjes en beukendopzwammetjes op hun eigen plek. Zonder hun noeste werk zou het bos verstikken van deze restanten of massaal kiemende eikels.

Eivormig ruigkogeltje

Waskelkje

Wit franjekelkje

Slijmzwam / Myxomyceet, nog ongedetermineerd

Tijd voor het makkelijke werk. Takken keren, op zoek naar klein grut. Zowel onder als boven kunnen ze te vinden zijn als ze maar niet op een zon gestoofd plekje liggen. Bizarre miniatuur knoopjes, witte kelkjes en als klapper bizar gesteelde snotterbellen. Heel zacht en bij de minste aanraking vervloeiend tot fel gekleurde druppels. Dit zijn echter helemaal geen zwammen hoewel de Spellingwijzer dat blijft beweren. Slijmzwammen zijn nauw verwant aan pantoffeldiertjes. Smullend van bacteriën kruipen ze in hun eigen tempo over de bosbodem. Wordt het ze te warm of te droog dan gaan ze gewoon in de overlevingsstand. Samentrekkend tot een bolletje met daarin tienduizenden sporen. Elk in staat om de barste omstandigheden te overleven en zodra tijden verbeteren uit te groeien tot een slijmige eetmachine.

Klimopdekselbekertje
Klein gezwam, je moet er oog voor hebben maar dan gaat er ook een bijzondere wereld voor je open.






Reacties

  1. Hallo
    Pilze fotografiere ich auch sehr gerne, jeder ist unterschiedlich und hat einen anderen Hintergrund, das mach sie zu tollen Motiven, wenn nur die komische Haltung beim fotografieren nicht wäre.
    Tolle Serie
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Kees, wat een leuk blog. Ik houd wel van die kleine (slijm)zwammetjes. Interessant dat je uitlegt waar je ze kunt vinden. Ik ga binnenkort op zoek naar de brandnetels, of liever gezegd naar de Zwavelgele franjekelkjes, die vind ik wel erg mooi.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Kees, mooie opnames van bijzonder mooie zwammetjes.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...