Doorgaan naar hoofdcontent

Vreemde snuiters

Vreemde snuiters heb je overal. Soms gehuld in stemmig grijs of zwart maar uitbundig kleurrijk kan ook. Altijd op een vegetarisch dieet wat echter niet altijd even gemakkelijk bereikbaar is. Daar hebben ze echter wat op gevonden: een enorme boor die ze niet in hun broekzak maar bovenop hun hoofd meedragen. Dat deze snuitkever er altijd wat hilarisch uitzien deert hun niet, functioneel is het wel.







Tijdens een cursusavond voor Groei & Bloei afdeling Veenendaal kwam tijdens het spreekuur van de "plantendokter" een exotische snuiter op tafel. Een potje vol, krap 3 millimeter grootte, Stokroossnuitkevers, net uitgekomen uit hun poppenwieg in de zaden van deze plant. Allen voorzien van een grije beharing en oranjerode pootjes. Even wat beter kijkend viel het op dat er zowel kortsnuiters als langssnuiters tussen zitten. De heren kunnen toe met een kort boortje omdat zij vooral van sap leven. Dames moeten echter ook eieren afzetten en dat gebeurt alleen in de zich ontwikkelende zaden van de stokroos.

Zaad van stokroos waar de jonge kever uit gekropen is. Ernaast twee, helaas jong overleden snuitertjes

Meneer stokruissnuitkever met zijn korte snuit

En mevrouw, de boor recht voor uit en elke stokroos is niet langer veilig.

Stokroossnuitkevertjes komen van oorsprong alleen voor rond de Middellandse Zee, het zuidelijke van centraal Europa en naar het oosten tot in centraal Azië. Dankzij levendige handel in stokrozen kwam het dier in 1983 terecht in Frankrijk, in 1993 in Nederland en in 2002 in Polen. Hun wetenschappelijke naam is Apion longirostre, de langsnuit Apion. Ook in Nederland kennen we miniatuur Apion kevertjes. De bekendste is het zuringspitsmuisje. Knalrood en bij voorkeur op ridderzuring te vinden. Even in mei / juni wat planten controleren en ze komen zeker te voorschijn. Vangen wordt wat lastiger, even er naar wijzen en ze laten zich vallen. Vaak zijn ze te vinden met een zwartekleurde Apion soort die ik nog steeds niet op naam heb weten te brengen.

Zuringspitsmuisje op ridderzuring, verwant aan stokroossnuitkever

Een tweede Apion soort, ook op ridderzuring maar nog zonder soortnaam

In elke tuin zijn meerdere soorten vreemde snuiters te vinden. Hebt u een vijver met gele lis? Dan is het leuk om eens te zoeken naar de lissensnuitkever. Op struiken is het in het voorjaar makkelijk om diverse soorten struiksnuittorren. Omdat hun geelgroene kleurschubjes gemakkelijk afvallen lijken ze soms bijna zwart. En lapsnuittorren zijn een ramp voor elke kamerplantenliefhebber. Hun larven lusten wel pap van plantenwortels. Onzichtbaar knagend tot de plant letterlijk los in de pot staat. Maar de leukste snuiter is zonder twijfel de hazelnootboorder. Het arme beest lijkt bijna te klein voor de enorme kromme boor op zijn knop. Onrijpe noten zijn favoriet bij hem, hier mag het nageslacht zijn of haar eerste levensdagen doorbrengen.

Een echte alien: lissnuitkever

Struiksnuittor

Lapsnuittor

Hazelnootboorder

Vreemde snuiters, klein maar fijn. Kijk er ook eens naar.

Reacties

  1. Hoi Kees,

    wat weer een mooie en bijzonder kevertjes laat je hier zien.
    Die snuitkevertjes zijn echt prachtig om te zien.
    Van de Hazelnootboorder had ik echter nog nooit gehoord.
    Met veel interesse je blog gelezen en ook weer wat bij geleerd.
    Echt heel interessant.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Kees, Fijn om op zo'n leuke manier elke keer weer wat bij te leren. Dank voor de interessante informatie en ter illustratie de schitterende foto's.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om die verschillende soorten snuitkevertjes te zien en ook de verschillen tussen man en vrouw snuitkever, weer wat geleerd.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...