dinsdag 4 oktober 2011

Boswachterij Gieten, onverwacht rijk

Boswachterij Gieten
Het oude Drentse landschap is deels in een houten keurslijf geperst. Beplant met bomen voor mijnbouw en als werkgelegenheid voor Hollandse landgenoten. Woeste grond werd verdeeld in lijnrechte percelen, allen eenvormig en genummerd met witte perceelstenen om de weg naar de schaftkeet weer terug te vinden.

Maar Drenthe laat zich niet ketenen. Wat eens een doodstil larikswoud of donker sparrenbos was is opnieuw vol leven. Boswachterij Gieten laat zien dat Drenthe eigenzinnig is en blijft. De natuur is weer terug. Een Groene Specht lacht er blij om, Zwarte, -  Kuif- en Staartmezen pruttelen tevreden in de boomkruinen. Op de grond heeft een mosdeken omgevallen boomstammen volledig ingepakt. Paddenstoelen geven kleur aan het groene tapijt.

Hertentruffelknotszwam
Aan het oog onttrokken groeien Hertentruffeltjes, bovengronds alleen zichtbaar door de hierop parasiterende zwarte vruchtlichamen van de Hertentruffelknotszwam. Hertentruffels worden ook wel schijntruffels genoemd, klein, bruin en niet groeiend onder eiken als de echte, eetbare, truffel maar onder naaldbomen.

Krulzoom
Oranje aderzwam


Oranje aderzwammen groeien meestal op boomstammen maar hier,  noodgedwongen door de uitbundige mosgroei, schijnbaar op de grond. Honderden krulzomen, boleten, russula's en melkzwammen strijden om de aandacht van passerende wandelaars. Vliegenzwammen staan er wat verdroogd bij na een warme laatste septemberweek.
Boswachterij Gieten is uitstekend ontsloten met diverse uitgezette wandelingen. Bijvoorbeeld, de gele Zwarte Water wandeling vanaf de parkeerplaats in de elleboog van de Houtvester Jansenweg. Naald- en loofbos, heide en zelfs een uitzicht op het Zondagsbroek langs het Anderse Diep laten zich combineren tot een gevarieerd mozaïek.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...