zaterdag 22 oktober 2011

Vosbergen, zalmen en valse oren

Vosbergen, Eelde
Vosbergen op een zonnige zaterdag in oktober. Vanuit Eelde en Paterswolde wordt er gewandeld, getekend of een bezoek gebracht aan de bijzondere collectie muziekinstrumenten in het witte landhuis. Voor ons een middag om te gaan kijken of de nachtvorst nog iets overgelaten heeft van de bijzondere paddenstoelen die hier voorkomen.

Zalmzwam, Vosbergen
Enkele jaren geleden werd ons door een goede paddenstoelenkenner een gevallen beuk gewezen. Treurig in het gras, zonder bladeren, zonder schors en duidelijk aan het vergaan. Voor de beuk was het mooie leven voorbij, zijn lichaam werd gedoneerd aan schimmels en algen. Passend bij de majestueuze, wat adellijke omgeving van een landgoed stond in zijn laatste wil dat zijn hout bestemd was voor een select gezelschap. Geen Witte Bultzwammen, geen Porseleinzwammen want deze kunnen elke beuk verteren. Nee, zijn keus was gevallen op zalm met oren. Zalmzwammen zijn echt exclusief, zeldzaam en bij voorkeur op iepenstammen groeiend. Roze van kleur en meestal aangenaam geurend. Het is een soort die laat in het jaar verschijnt en soms voorzien is van dikke, rode "tranen". Vandaag had onze zwam geen last van verdriet en was de hoed zelfs bijna droog.

Valse Judasoor, Vosbergen
De oren van ons beukenlijk waren duidelijk niet echt. Valse Judasoren zijn het, een gelatine-achtige trilzwam die inmiddels verschillende meters van de stam bekleed hadden met honderden harige hoedjes. Echte Judasoren lusten geen beukenhout, zij prefereren vlier.

Rechte Koraalzwam, Vosbergen
Vosbergen ligt op de rand van een lemige zandrug en is een landgoed met statige beukenlanen, naaldbosjes en op vochtige plaatsen berken. Eind oktober zijn al veel paddenstoelen op hun retour maar Nevelzwammen en Rode Koolzwammen zijn er nog overal te vinden. Langs het fietspad richting Glimmen stond zelfs nog een eenzame Witte Koraalzwam te pronken met zijn ruim 15 centimeter hoge vruchtlichaam. Als de nachtvorst een stapje terug wil doen was dit nog niet het afscheid van een mooie herfst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...