woensdag 12 oktober 2011

Spinnen, potige jagers

De herfst is jachtseizoen bij uitstek.Niet alleen voor tweebenige jagers maar ook voor achtpotige spinnen.
Kruisspin
Zodra de zomer zijn rugzak inpakt worden kleefdraden uitgerold en de jacht geopend. Het zijn vooral webspinnen die in de herfst volwassen worden en voordat de nachtvorst invalt nog even hun buik vol stoppen met hun delicatesse: vliegensap. 

De meest bekende webspinnen zijn de grotere Kruisspinnen die in bijna elke geschikte leefomgeving voorkomen. Midden in de mooiste webben zitten ze doodstil, de acht poten verspreid over evenveel vangdraden. Elke trilling wordt geregistreerd en herkend. Eetbaar of niet? Zodra er wat gevangen is wordt de prooi razendsnel ingepakt en vervolgens ingespoten met "maagsap". Even wachten en het diner is klaar: vliegensap. Spinnen kunnen geen vast voedsel opnemen en moeten daarom hun prooi op kunnen slobberen. Wat overblijft is een leeg chitine pantsertje, een herinnering aan een vroegtijdig einde van wat eens een insect was. Kruisspinnen leven maximaal achttien maanden en gebruiken het voorjaar om hun jongen groot te laten worden.

Zebraspin
Spinnen vallen misschien in de herfst het meest op maar zijn het gehele jaar aanwezig. Sommigen met webben maar vele ook als snelle jagers in huis, tuin en bos. De meest bekende zijn de bekende Zebraspinnetjes die al springend hun prooi overmeesteren. In de herfst komen ze in huis om te overwinteren maar in de zomer zijn ze op elk terras te vinden. Acht ogen geven hun een perfect zicht op de omgeving en ze laten zich dan ook niet gemakkelijk benaderen. Pas als er een vlieg gevangen is moeten ze even stil blijven zitten.

Huisspin
De Huisspin is voor veel mensen een harige griezel die onverwacht op het aanrecht zit. Toch valt de grootte best wel mee, het vrouwtje heeft een lijfje van slechts een centimeter lengte. Deze spinnen kunnen enkele jaren oud worden en zonder problemen tijden van voedselschaarste overleven. Ze jagen vooral te voet maar maken ook een klein webje. Hierin worden ook de eieren afgezet nadat het mannetje zichzelf als diner voor zijn partner aangeboden heeft.

Spinnen, potige jagers die niet alleen in de herfst voor een opvallend natuurspektakel zorgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...