zaterdag 8 oktober 2011

Bermtoerisme in Haren

Witte Kluifjeszwam
Met de blik op oneindig zoeft een fietser over het ongelijke fietspad richting Glimmen. Een tiener volgt, de blik op het scherm van een smartphone, de oren dicht gestopt met microfoons. Niemand heeft oog voor de berm. Pas als er een bioloog in de door onze Engelse vrienden zo treffend genoemde "bottum-up" houding als bermtoerist opduikt wordt de aandacht getrokken. Iets verloren? Nee, hij kijkt naar bermpaddenstoeltjes....

Gele Knotszwam
Poedergast
Half oktober is ideaal voor de echte bermtoerist. Overal is wel wat te beleven. Langs schelpenpaadjes, in Haren bijvoorbeeld bij het Scharlakenbos, staan grillige Witte Kluifjeszwammen. Geen echte hoed, een diep gegroefde steel en een bijna mismaakt kapsel als kop. Aan de andere kant van de weg Gele Knotszwammen tussen het gras. Even de blik van het verdwijnpunt naar beneden richten en je ziet de gele lucifertjes op verschillende plaatsen tussen het gele gras staan. Verder op blijkt het feest al voorbij voor de Grofplaatrussula's. Niets is er meer over van de eens zo stevige stoel, de roodbruine kleur is nu diepzwart, de hoed is recht door de steel gezakt. Maar alles in de natuur gaat door, zelfs deze zielige en wat vieze resten zijn weer voedsel voor een volgende soort: de Poedergast. Een kleine plaatjeszwam die alleen rotte Grofplaatrussula's lust.
Eikhaas

Bermtoerisme kan actief maar ook passief bedreven worden. aan de Nieuwlandsweg bijvoorbeeld. Even van de fiets afstappen is wel handig maar even stil staan is al voldoende. Grote, Oranje Bekerzwammen liggen als klodders verf in het gazon. De dodelijk giftige Groene Knolamanieten zijn al over het mooiste heen maar vallen goed op. Verder op zijn lange banen in het gras getekend door honderden Bruine Bundelridderzwammen. Een eik heeft zijn voet getooid met een eveneens bruine toef van Eikhaasjes. Helaas zal hem dat slecht bekomen, Dit is een soort Elfenbankje die witrot veroorzaakt. Wat meer verborgen, bijna in de houtwal, staan nog enkele Varkensoren, bleekgeel gekleurde Bekerzwammen.
Varkensoor

Bermen, zeker als deze wat open zijn,niet al te droog en voorzien van een paar mooie bomen, kunnen ongekend rijk zijn. In de zomer schreef ik al over Gronings bermbeheer voor bloemen maar bermen hebben meer te bieden dan alleen een zomers boeket.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...