zaterdag 15 oktober 2011

Groen goud van Tarquinius

Domein de Tarquinius, Glimmen
Op de wang van de Glimmer es, boven het brede oerstroom- dal van de Drentsche Aa, had een nazaat van Tarquinius twaalf jaar lang zijn domein. Als een vader van 800 kinderen dagelijks zorgend en opvoedend tot het de grote dag van Dionysos gaven was.

Klaas Poppinga was tot 2010 de trotse eigenaar van wat eens de eerste Groningse wijngaard was. Groot geworden als boomkweker en eens eigenaar van Boomkwekerij de Bonte Hoek besloot hij in 1999 te gaan proberen wat nooit iemand voor hem gedaan had. Druivenstokken opkweken tot een oogst van goddelijk sap in de noordelijkste regionen van de lage landen. Tientallen snoeischaren verslijtend, honderden kilometers lopend en dat alles voor wat twaalf jaar geleden als bizarre uitdaging begon.

Niet als god in Frankrijk maar gewoon thuis op de es met snelrijpende variëteiten. Tweehonderd stokken van de witte Orion en zeshonderd rode Marechal Foche. Wijngaard "Domein de Targuinius" zorgde voor het groene goud, de Groningse wijnmakerij in Wirdum zorgde voor de vloeibare bekroning. Twee topwijnen die zich kunnen meten met  Duitse rode wijn of de gele Vin Jaune uit de Franse Jura.

Tarquinius nazaat heeft inmiddels de leeftijd der wijzen bereikt. Zijn groen-gouden domein is verkocht en heet nu "Domein de Pasa de Corinto". Maar zijn stokken staan er nog en zullen de komende jaren zeker voor topwijnen uit Groningen gaan zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...