woensdag 5 oktober 2011

Sappemeer, mycologische vondsten


Terwijl in Groningen de Week van de Smaak begint vertrekt een groep paddenstoelen liefhebbers naar Sappemeer. Kijken, ruiken en soms zelfs even proeven maar daar blijft het dan ook bij.
Paddenstoelen zijn voor deze leden van KNNV Groningen vooral een wetenschappelijke delicatesse.
Paddenstoelenkenner (mycoloog) op zoek naar specialiteiten
Even oostelijk van Sappemeer liggen links en rechts van de A7 twee kleine, particuliere, bospercelen. Vanaf de weg een mix van naald- en loofbomen en ogenschijnlijk weinig begaanbaar. Toch zijn de bosjes vrij toegankelijk en zodra de stekelige facade van over het pad hangende braam en meidoorn gepasseerd is openbaart zich een paddenstoelen paradijsje.

Varensteelmycena
Klein maar fijn is het motto van de Varensteelmycena. Een boselfje, dun gesteeld en een bijna doorschijnend plooirokje uitgevoerd in zalmroze. Slechts enkele centimeters en groeiend in de meest donkere spelonken van het herfstige varenwoud. Dode varenstelen zijn haar geliefde woonplaats.
Okerknolcollybia, knolletje

Wat groter is de Okerknolcollybia. Geef haar wat resten van paddenstoelen en ze is gelukkig. Kou of droogte deren haar niet want ze heeft een mooi geel knolletje waar ze zich gewoon in terug trekt. Wordt het wat vochtiger dan zullen, eerst aarzelend en later uitbundig, schimmeldraadjes gaan groeien. Uiteindelijk vormt zich een okerwit paddenstoeltje en wordt het bos bepoedert met sporen.


Elzengordijnzwam


Voor beide zwammetjes is het nodig flink door de knieën te gaan. Het is dan ook plezierig dat het bos ook ruim voorzien is van grote en zeer grote paddenstoelen.


Onder een zilverspar staat de allergrootste: een Dennenvoetzwam. Familie van de elfenbank maar dan met een stevige dikke steel en zo groot als een soepbord. Wat fijner gebouwd is de Elzengordijnzwam. Zo speciaal dat het zonovergoten bos galmde van de vreugdekreten over deze bijzondere vondst. Fotograferen bleek wat minder aangenaam. Brandnetels van boven, drijfnatte blubber van onderen, je moet er wat voor over hebben. Droger staan de Glinsterende Champignonparasol, de Knolparasolzwam en de Okergele Korrelhoed. De eerste twee onder naaldbomen, de laatste groeit gewoon in een zandige berm.
Okergele korrelhoed
Knolparasolzwam
Sappemeer, onverwacht rijk aan mycologische specialiteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...