maandag 31 oktober 2011

Diepholz, tienduizenden Kraanvogels


Kraanvogel

"Kru, Krö, Kru", overal klinkt het mysterieuze en zware geluid van één van de grootste vogels van Europa: de Kraanvogel. Grote vluchten grijze vogels komen in een scherp getekende V formatie aanvliegen, poten en snavels uitgestoken. Dan, als op afspraak, even bijsturen, de slagpennen naar beneden om te remmen, het landingsgestel gaat uit en ook zij sluiten zich aan bij 45.000 reeds aanwezige vogels.

Rustgebieden Scandinavische kraanvogels
De Diepholzer Moorniederung, noordoostelijk van Osnabrück,  staat sinds dertig jaar op de routebeschrijving van elke Scandinavische en Duitse Kraanvogel. De vogels zijn te groot om in één keer naar de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Noord-Afrika te kunnen vliegen en hebben rust- en voedselgebieden nodig om de lange reis te kunnen maken. Vanaf het eiland Rügen vliegen ze vanaf eind september naar het uitgestrekte hoogveengebied rond Diepholz en Rheden voor een lange herfstvakantie Eind oktober, begin november stijgen ze weer op voor de volgende etappe naar het Franse Lac du Dèr. Daarna zijn ze voldoende opgevet om de Middellandse Zee te kunnen bereiken. De voorjaarstrek is veel minder massaal, elk paar heeft haast om zo snel mogelijk terug te komen om het beste plekje voor een nest te vinden.

Rheedener Geestmoor
Het gebied tussen Diepholz en Sulingen bestaat uit vijftien hoogveengebieden met een gezamenlijk  oppervlak van 24.000 hectare. Vanaf de jaren tachtig is hier met succes het hoogveen opnieuw tot leven gewekt. Een hogere waterstand zonder instroom van vervuild water was de sleutel voor herstel van het gebied. Ontoegankelijk voor twee- en viervoeters ontstond een immens gebied waar Kraanvogels ongestoord de nacht konden doorbrengen. Even belangrijk zijn echter de omringende akkers. Oogstrestanten worden niet meteen ondergeploegd maar liggen als een gedekte tafel klaar voor bezoekende Kraanvogels. Als echte alleseters kunnen ze hier enorm van genieten. Een passerende muis, een vette larf of een wat verkleumde kikker verdwijnt met evenveel plezier in de grote snavels.

Kraanvogels boven de akkers van Rheeden
Bund uitzichttoren Rheedener Geestmoor

Het Rheedener Geestmoor en het Neustädter Moor zijn de grootste Kraanvogelhotels in dit gebied. De Duitse natuurbeschermings- organisatie Bund heeft er drie uitkijktorens opgesteld. Vooral aan het eind van de middag worden deze locaties bezocht door honderden mensen die komen genieten van de uit alle richtingen aanvliegende Kraanvogels. Op een veilige afstand van al deze belangstelling landen steeds meer vogels. De jonge, met hun bruine kop, duidelijk wat nieuwsgierig rondstappend, de oudere, met hun roodgevlekte, grijze kop, meteen op zoek naar de beste slaapplaats. Kraanvogels, in Japan symbool voor geluk, in het oude Griekenland een heilige vogel. Hier in Duitsland symbool van goed natuurbeheer waarmee aangetoond wordt dat er nog steeds ruimte is in ons overvolle cultuurlandschap voor deze prachtige vogel.

3 opmerkingen:

 1. Beste Kees,
  Googelend over het web kwam ik je verhaal over de kraanvogels tegen. Afgelopen weekend waren we met 3 man in de Diepholzer Moorniederung. We hebben de indrukwekkende aantallen nog kersvers op het netvlies staan. Daarom zo leuk om je weblog- kraanvogelverhaal te lezen, met alle leuke details.
  Allerbeste groet, André Kommer (www.devogelaars.blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Kees,

  Vandaag heb ik de gadget "Mijn lijst met blogs" aangemaakt en jouw Blog eraan toegevoegd. Hij is openbaar. Bovendien heb ik op mijn Blog een gastenboek opgenomen dat, denk ik, eenvoudiger is voor het plaatsen van een reactie.
  Allerbeste groet, André Kommer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kees,

  Mooi uitgebreid verhaal. Moet er toch echt eens een keertje heen.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...