vrijdag 7 oktober 2011

Harens slakkenparadijs

Gewone Tuinslak
Haren, groene parel op de noorderkroon van Nederland. Dat betekent dat het er goed toeven is voor mens en dier maar zeker ook voor slakken. Begin oktober lijkt het wel alsof de huisjesslakken besloten hebben om de zomerse bloemenparade nog eens dunnetjes over te doen met nog meer kleur. Waar je ook kijkt, letterlijk overal zitten Tuinslakken. Roodbruin, knalgeel of meer ingetogen opgemaakt laten ze de uitgebloeide Kattenstaarten weer stralen. Mijn collega blogger, en natuurvriend, Ubel Medema schreef er ook al over.

Hoewel slakken best vervelend kunnen zijn voor de courgettes in onze tuin zijn het eigenlijk best interessante dieren. Een oeroud bouwplan, honderden miljoenen jaren bijna ongewijzigd doorgegeven aan nieuwe generaties. Begonnen in het water en daaruit het land koloniserend  tot bijna elke uithoek van deze aardbol. Zelfs diep onder het poolijs komen nog slakken op de zeebodem voor.

Zwarte Naaktslak
Sta eens stil bij een Zwarte Naaktslak. Voor velen een glibberige griezel maar feitelijk een bijzonder efficiënte eetmachine. Een grote ademhalingsopening zorgt voor voldoende zuurstof, een enorme voet met automatische mengsmering,een groenterasp als kaak en ogen op steeltjes. Geen overbodige onderdelen, gewoon functioneel. En voortplanten? Daarvoor kunnen ze zelfs van geslacht wisselen als dat zo uitkomt. Naaktslakken kunnen zowel op het land als in zee hun voedsel vinden. Grazend waar maar mogelijk, alleen haren of houtige dorens kan een plant of zeewier beschermen.

Poelslak
Naast de kleurige Tuinslakken zijn er ook allerlei huisjesslakken in sloot en plas te vinden. Gewone en Platte posthorens, Poelslakken en Vijverslakken, even aan de rand van een sloot of een tuinvijver gaan zitten en ze zijn overal te zien. Meestal wat saai bruin van kleur maar wel ingenieus gewonden of voorzien van een toegangsdeurtje om vijanden letterlijk buiten de poort te houden. Ook de grote Zwanenmossels uit het Hemrik en Sassenhein zijn slakken. Geen hoorntje maar twee kleppen waartussen feitelijk een naaktslak woont. Voorzien van een instroom- en uitstroombuisje om de waterstroom te kunnen filteren leven ze als planteneters op de bodem. Na het schonen van sloten zijn er vaak tientallen op de wal te vinden.

Gewone Tuinslak
Haren, slakkenparadijs. Kleurig of bruin, overal zijn ze te vinden. Vervelend in de tuin maar een lekkernij voor egels en zanglijsters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...