|
Brandgans, Breebaart Polder |
Nederland wordt overspoeld met vreemdelingen. Tientallen, honderden, duizenden, honderdduizenden. Niet uit het door sommigen zo gevreesde oosten maar uit het noorden. Zonder paspoort, zonder werkvergunning komen ze naar ons land voor een overdadig welkom. Vanaf Breebaart tot aan het Zwin, overal strijken ganzen, eenden, plevieren en ruiters neer. Vermoeid, hongerig en op de vlucht voor koning winter.
|
Bonte strandloper en Brandgans, Breebaart Polder |
Sommigen komen in grote groepen. Vooral de brandganzen kunnen massale vluchten vormen. Luid keffend houden ze onderling contact en op elke stopplaats haken meer ganzen aan. In Noord-Groningen zijn ze bijzonder welkom in de Breebaartpolder (Termunten) van het Groninger Landschap, de Ruidhorn (Uithuizen) van Natuurmonumenten of het Lauwersmeer van Staatsbosbeheer. Samen zorgen deze beheerders voor rust, ruimte en voedsel. Tot aan de vorst kunnen de ganzen hier opvetten. De absolute rust van vroeger is er echter niet meer nu ook de Zee-Arend ons land gevonden heeft.
|
Zilverplevier, Breebaart Polder |
Kleiner maar in nog groter aantal komen de Bonte Strandlopers. In donkere, bijna dreigende wolken scheren ze laag over de golven om uiteindelijk voet aan land te zetten. Voortdurend druk rond stappend, jagend op kleine garnaaltjes maar ook met steeds een open oog voor een jonge slechtvalk. Tussen al dit gekrioel staat aan het strand van Breebaart een rustige, zilvergrauwe vogel. Op één poot, bijna twee keer zo groot en duidelijk niet van plan zijn rust te laten verstoren. Een Zilverplevier! Heel anders dan de verwante Goudplevieren zijn ze graag alleen. Maar dit blijkt toch maar schijn. Ook deze plevier let goed op wat andere vogels doen en als het spannend wordt komen toch, heel loom, de vleugels uit de kast.
|
Regenwulp. Breebaart Polder |
Een andere eenling in Breebaart is een Regenwulp. Een gestreepte kop, een rechtere snavel en een kleiner postuur geven direct het onderscheid met zijn grote broer. Maar rust is er niet bij, voortdurend rondstappend en speurend wordt er gegeten. Breebaart en Noord-Groningen bieden een rijke dis voor deze bijzondere vogels.
Reacties
Een reactie posten