woensdag 12 oktober 2011

Prachtvlamhoed als dorpsentree


Prachtvlamhoed
Haren lijkt de herfst steeds meer kleur te willen geven. Was het enkele jaren geleden de Emmalaan in het villadorp die een prijs kon winnen met het grootste aantal Vliegenzwammen op een vierkante meter, nu is het de Rijksstraatweg die op wil vallen. Vlak voor de dorpsentree staat een forse groep, oranje-gele paddenstoelen. Feestelijk gekleurd, passend bij een dorp wat trots is op zijn uiterlijk.

Prachtvlamhoed
Spectabilis is zijn wetenschappelijke soortnaam en spectaculair zijn ze zeker. In gewoon Nederlands zijn het Prachtvlamhoeden. Gemakkelijk herkenbaar aan de kleur, de vezelige hoed, een ring om de steel en bruine plaatjes. Het zijn de eiken langs de weg die deze paddenstoel als onvrijwillige gasten heeft. Als  wortelparasieten gebruiken ze een deel van het eikenvoedsel graag voor zich zelf. Voor gezonde bomen is dit geen probleem maar zodra verzwakking optreedt kan deze zwam één van de oorzaken zijn van verdere achteruitgang. 
  

In bermen met laanbomen staan geregeld meerdere, grotere, soorten paddenstoelen. Boleten als de Kastanjeboleet en Eekhoorntjesbrood, maar ook allerlei russula’s en amanieten als Vliegenzwam, Groene Knolamaniet en Parelamaniet zijn er te vinden. Niet allemaal tegelijk, vaak beginnen de boleten aan het begin van de herfst en houden de amanieten het uiteindelijk vol totdat de nachtvorst invalt. 
Parelamaniet

De herfst geeft niet alleen in Haren maar overal  kleur aan onze verblekende natuur.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor al het mooie in de natuur dat u ons (bijna) elke dag weer laat zien en waar ik (bijna) elke dag te snel aan voorbij fiets.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...