Doorgaan naar hoofdcontent

Drentsche Aa, gezien met bloggersogen

Drentsche Aa, dal van Anloërdiepje
Nationaal Beek en Esdorpenlandschap Drentsche Aa, elke dag bijzonder maar op deze lentedag in mei absoluut bereid om zijn "fine de fleur" te tonen. Vier bloggers, hun partners en vrienden zwerven uit over het zonovergoten landschap tussen Oudemolen, Gasteren en Anloo. Drents bont is de enige manier om de overweldigende kleurenpracht van het gebied te beschrijven. Een ongekend aantal tinten groen versierd met patchwork van gele boterbloemen, lichtrode zuring en vooral duizenden paarse orchideeën.

Zwarte Rapunzel, Oudemolen

Moeraswederik, Oudemolen

Breedbladige Orchis, Oudemolen

Tussen de grote kleurvlakken heeft de Drentsche Aa haar bijzondere pareltjes verborgen. Zwarte Rapunzel, een bijna exotische Hollander. Alleen hier, waar het diepe grondwater opborrelt, voelt hij zich thuis. Moeraswederik, voorzien van gele toefjes maar verder groen, is weer helemaal terug van weggeweest. Heerlijke natte voeten, dat is zijn voorkeur.

Weidebeekjuffer, Anloërdiepje

Uitgelaten Weidebeekjuffers genieten van de zon en dansen boven in het Anloërdiepje. Niet voor ons maar van pure levensvreugd waarbij de blauwe mannetjes zich van hun beste kant laten zien voor de kopergroene dames. Maar het gaat niet alleen om uiterlijk vertoon, ook de plek is van belang. De sterkste man heeft ook het beste territorium voor het afzetten van de kostbare eieren.

Snipvlieg, Anloërdiepje

Op een boomstam zit een veel kleinere bewoner van dit gebied. Op het eerste gezicht lijkt het een hongerige roofvlieg maar het gevlekte dier zit verkeerd. Met de kop naar beneden kiest deze Snipvlieg een andere houding om naar zijn prooi uit te kijken. Een mug, een vliegje of een klein vlindertje wordt meteen gezien en met zijn lange poten lanceert hij zich direct richting prooi.

Eendagsvlieg, Oudemolen

Even groot is een kleurrijke Eendagsvlieg. Zwart, geaderde kanten vleugeltjes, een geelzwart achterlijf en vreemde, lange staartdraden. Stil, afwachtend op wat komen gaat? Veel tijd heeft hij niet, eten heeft hij genoeg gedaan als larve in het water. Nu is het zaak om een partner te vinden en eieren af te zetten voordat de rugzak met energie leeg is.

Slijmzwammen, Gasteren

Echte kleinoden zijn enkele roodbruin gekleurde Slijmzwammen. Verborgen op een klein stukje, rottend hout groeien ze ongezien op. Hier worden sporen gevormd die straks uitzwerven over dit bijzondere gebied. Kiemend waar meer hout blijft liggen, dan een poosje als een slijmerige massa rondkruipen en vervolgens opnieuw sporen vormen.

Drentsche Aa, gezien met bloggersogen. Een kleurrijk landschap met schitterende details als je even de tijd neemt om rustig rond te kijken.

(bij deze bloggerswandeling waren Natuurkieker, Robert Wagter, Angelika Lukas en Ubel Medema aanwezig)



Reacties

  1. Hai Kees,

    Leuk om met verschillende bloggers zo'n wandeling te maken. Uitstekende informatie ook weer. Hele fraaie foto's van de bloemen, maar zeker die van de juffer mag er wezen.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kees,
    Niet alleen met bloggersogen, maar ook met een kennersblik heb jij rond gekeken.
    Mooie planten, vooral die Zwarte Rapunzel. Ik wist niet dat het mannetje en vrouwtje weidebeekjuffer waren, ik heb ze vanmiddag ook gezien en dacht dat het om 2 verschillende soorten ging. Dus weer iets geleerd.
    Mooi en interessant blog.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze blogger zal binnenkort haar versie geven van deze fantastische dag, maar zal bij lange na niet het dichterlijk proza van deze allesetende bioloog kunnen evenaren. Wij hebben een geweldig mooie en leerzame dag gehad dankzij een inspirerend gezelschap. Nogmaals onze dank en met groet, Henny en Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier de link naar mijn verslagje:
      http://ontdekkingvangroningen.blogspot.com/2012/05/bloggerswandeling-drentsche-aa.html

      Verwijderen
  4. mooie serie Kees, jij komt ook in veel gebeidjes zo te zien. Mooi die wijdebeekjuffer

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een mooie bloggersdag was het Kees!
    Prachtig weer, uniek natuurgebied, leuke contacten met de aanwezige
    bloggers en hun aanhang.
    En bovenal met jou als deskundige, enthousiaste gids en organisator.
    Een dag die voor herhaling vatbaar is.
    Je blogjes lezen is leuk en leerzaam, maar samen met je op stap nog
    leuker en interessanter, dankjewel!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Kees,

    Hier is dan één van die vier bloggers; ik ben bang dat er van mijn hand geen stukje zal verschijnen aangezien ik hoegenaamd geen foto's heb gemaakt; in ieder geval onvoldoende om er iets van te maken. Achteraf gezien had ik er beter de kitlens op kunnen zetten voor wat landschapsfotografie. Dit neemt echter niet weg dat ik er van genoten heb, zowel van het gebied als van de wandelgenoten. Erg veel geleerd deze dag. Vooral dat ik wat nauwkeuriger om me heen moet kijken want er is veel meer dan een eerste blik doet vermoeden. Dus wat minder vaak naar de vogeltjes staren en wat meer de blik op de grond richten. Buiten dat je ons voorzag van een heleboel informatie en de mooiste plekjes hebt laten zien was ook de luch en de drankjes prima verzorgd en wat smaakt dat allemaal lekker op zo'n fraai lunchplekje met uitzicht over een orchideeën weiland.

    Je blog leest weer lekker. De zwarte rapunzel die had ik blijkbaar even gemist. Ik zal zeker nog een keer, maar dan samen met moeder de vrouw dit gebied bezoeken. Een aanrader.

    Dus helaas geen blogbericht van mij maar dit commentaar heeft al bijna de lengte van een blogbericht, alleen zonder foto's!

    Rest mij jou en ook Coby nogmaals te bedanken voor dit leuke iniatief dat zeker voor herhaling vatbaar is.

    Groeten, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is al weer lang geleden dat ik tijdens een wandeltocht langs de Drentse Aa ben gelopen maar het staatnog op mijn netvlies. Wat een schitterend gebied.
    Mooie opnamen en bedankt voor je informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi, Kees,
    Dat was een geweldige dag. Natuurlijk waren de weersgoden ons heel erg goed gezind. Maar wat is dat alles zonder een goed verzorgde koffietafel, lekkere lunch in de berm en nog een afsluitend frisdrankje voordat iedereen weer zijns weegs ging. Dank voor de goede zorgen en het een halve dag rond sjouwen met een lunch voor 10 mensen! Doen we nog een keer dat is zeker! Maar indien nodig kan de lunch ook verdeeld worden over meerdere ruggen hoor.
    Groet, Ubel

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zwarte Rapunzel? Ken ik ook weer niet. Er valt altijd wel weer iets te leren. Een fraaie serie en ik geniet extra van de weidebeekjuffer want die zien we hier zo zelden...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Kees,
    een volgende keer hoop ik ook van de partij te kunnen zijn, nu geniet ik van je mooie verslag van deze dag.
    Zwarte Rapunzel, klinkt als een sprookje, en hij is ook sprookjesachtig mooi.
    Die prachtige weidebeekjuffer hebben wij hier helaas niet.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...