Doorgaan naar hoofdcontent

Vlinderparadijs in Havelte


Bijna iedereen kent de Vlindertuin van de Emmer dierentuin maar wie is wel eens in Vlinderparadijs Papiliorama   geweest? Een oase van rust in de toeristische drukte rond het Drentse Havelte waar het elke dag van het jaar goed toeven is. Binnen ruimte voor tropische vlinders, van buiten ingepakt in een zomerse bloementuin voor onze Nederlandse vliegende juweeltjes.
Vlinderparadijs Papiliorama, verborgen in een zomerse bloemenmantel

Oerwoud in Havelte, Vlindertuin Papiliorama

Kapmessen kunnen thuis blijven, de route is vrij van obstakels

Een regenwoud in het klein zonder alle mindere "genoegens" die bij een bezoek aan deze prachtige gebieden gratis meegeleverd worden. Geen bloedzuigers, geen muggen, geen dagelijkse plensbuien. Maar wel een overvloed aan bloeiende struiken en bomen rond een vriendelijk beekje wat uitgenodigd om wat langer te verpozen. Even zitten, de ogen dicht, ingepakt in een warme deken. Op vlindervleugels wegzweven uit de dagelijkse drukte.

Idea leuconoe, Vlinderparadijs Papiliorama
Papilio anchisiades, Vlinderparadijs Papiliorama

En dan de ogen weer open. Laat je overweldigen door de kleurenpracht van grotere en kleinere vlinders. Het strakke zwart-witte kostuum van Idea, de wat adelijk overkomende tooi van de grotere Papilio's of het opflitsende blauw van de grote bananensnoepers, de Kaligo's.

File:Dryas julia-02 (xndr).jpg
Oranje passiebloemvlinder, Vlindertuin Emmen (foto S. v.d. Molen)

Wat vooral opvalt in Havelte is de bijzondere keus die Erik Hendriks als stichter van het Vlinderparadijs heeft gemaakt. Niet een overvloed aan Passiebloemvlinders die je in de andere vlindertuinen tegenkomt. Wel mooi in hun rood, zwart of fel oranje maar al snel verlang je naar wat anders. En dat zie je in Havelte.

Anartia amathea, Vlinderparadijs Papiliorama

Colubura dirce, Vlinderparadijs Papiliorama

Anartia bijvoorbeeld. Felrood, afgezet met zwart en bezaaid met witte parels. Of Colubara, eens een andere bananensnoeper met een landkaart van mysterieuze lijnen op de achterkant van zijn vleugels.

Vlinderparadijs Papiliorama, nu nog bescheiden overzichtelijk. Vanaf volgend jaar uitgebreid met andere, bizarre en soms gewone zespotige verrassingen. Maar pas op, als je er eens geweest bent wil je zeker weer terugkomen.

Reacties

  1. Hallo Kees,

    Leuke tip voor als we eens in de buurt komen.
    Prachtige vlinders en je hebt ze er mooi op staan.
    Ik kwam er achter dat je een tijdje geleden bij ons in het dorp (aarle rixtel) een lezing en wat wandelingen georganiseerd had.
    Heb er helaas niet bij kunnen zijn wat ik erg jammer vind.
    Wie weet kom je in de toekomst nog eens in de buurt.

    groet,
    Marcel van de Kerkhof

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Marcel, ik kom al drie jaar op Eco-Touristfarm De Biezen, Aarle-Rixtel, voor natuuractiviteiten (met name nachtvlinders), voor 2013 staat het weekend van 2 en 3 augustus reeds op de agenda. Tot ziens op deze mooie plek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Kees,
    Mooie vlindersoorten. Even op vakantie in eigen streek. Ik denk dat ik de eerste soort (Idea)deze zomer in Indonesie gezien heb. Mooie foto's ook.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk dat je aandacht geeft aan deze mooie vlindertuin.
    Je hebt er een leuke blog van gemaakt en ik krijg er zo zin in
    om er ook gauw eens weer te kijken.
    Prima plekje om in alle rust te kunnen genieten en fotograferen.
    En leuk dat er uitbreiding komt met andere insecten.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Kees,

    Mooi verslag over Kardinge. Geweldige foto's en leerzame tekst erbij. Nog bedankt voor je reactie op ons verslag over Hongarije. Binnenkort meer (foto's).
    Allerbeste groeten uit Den Haag,
    André en Muriel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Trouwens, het was er geen goed vlinderjaar, is Hongarije een fantastisch land om te vlinderen. Met Rob de Jong, de eigenaar van Farm Lator, veel nieuwe soorten gezien.
    Nogmaals, groeten uit Dem Haag,
    André en Murie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat ziet er uit als een heerlijk paradijsje, je weet het ook erg aantrekkelijk te beschrijven, complimenten.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...