dinsdag 27 september 2011

Drents-Friese Wold - bijzondere paddenstoelen op Berkenheuvel

Berkenheuvel, tussen Diever, Wateren en Smilde gelegen. Een voormalig stuifzandgebied en nu het domein is van dennen en vooral veel kraaiheide. In september delen zij het gebied met grote aantallen bijzondere paddenstoelen. Groot, kleurrijk en opvallend maar soms ook klein en bizar.

Gestreept nestzwammetje, Berkenheuvel
Bij de ingang van camping Diever ligt tussen fietspad en weg een kleine hoeveelheid strooisel. Woonplaats van bruin gekleurde Stobbenzwammetjes en  grijze Plooirokjes. Daartussen staat, verborgen tussen de snippers, één van de meest vreemde paddenstoelen van ons land. Het Gestreept Nestzwammetje is niet alleen klein maar begint ook nog eens als een minuscuul bruin behaard knuppeltje. Maar binnen korte tijd voltrekt zich een klein wonder, de knuppel barst aan de top open en verandert in een klein nestje. Zonder mos of veren maar wel voorzien van een aantal kleine eitjes. Grijs gekleurd en wachtend op de eerste regendruppels. Pas dan wordt duidelijk waar dit bijzondere vertoon voor dient. Regenwater dient als afvuur mechanisme voor de eitjes. Zodra het "schot"gelost is komt  een slijmdraadje vrij dat zich om de dichtstbijzijnde grasspriet slingert.Vriendelijke zonnestralen drogen het eitjje weer op en pas dan kunnen de duizenden sporen vrij komen.

Tolzwam
Zwarte truffelknotszwam
In het grove dennenbos zijn allerlei zwammen te vinden. Enorme Dennenvoetzwammen liggen als soepborden op de naalden. Slechts één jaar worden ze en daarna verkleuren ze zwart totdat ze door mossen overwoekerd worden.

Op een enkele plaats staat ook de niet algemene Tolzwam. Net als de Dennenvoetzwam ook behorend tot de familie van de Elfenbanken maar nooit op hout groeiend. Gewoon tussen het gras met zijn schimmeldraden dicht gevlochten om boomwortels. Iets verder steken kleine, zwarte vingertjes omhoog. Eerst zie je er één, dan een aantal  totdat blijkt dat overal in het bos deze Knotszwammetjes, wit bespikkeld met sporen, aanwezig zijn.  Het zijn zeldzame Zwarte Truffelknotszwammen die alleen maar groeien op verborgen Hertentruffels.

Terwijl de meeste wandelaars alleen maar oog hebben voor vliegenzwammen en bonte russula's zijn het toch deze bijzondere paddenstoelen die Berkenheuvel op de kaart zetten.
2 opmerkingen:

  1. mooi educatief verhaal! Je kunt er uren dwalen. Afgelopen weekend kwamen we er nog een slang tegen die kronkelend zijn weg zocht. We balen wel dat er prachtige stukken lariksbos gekapt wordt(Doldersummerveld t.o. Berkenheuvel)om er nog meer heide voor terug te laten komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...