dinsdag 13 september 2011

Groene kroonjuwelen van Haren, deel 4

Vleugelnoot
Boerema's bomen is het thema van een vierde blog in de serie "Groene kroonjuwelen van Haren". Burgemeesters wisselden elkaar af, gemeentehuizen werden gebouwd en gesloopt, maar burgemeester Boerema (1910-1935) bleef. Gebeiteld in cement staat zijn zetel voor altijd  in het groene hart van Haren. Geleend door jong en oud maar altijd uitkijkend over de kenmerkende kleuren van Haren, groen, blauw en rood. Zijn ambtsketen hangt in veelvoud aan de inmiddels majestueus uitgegroeide Vleugelnoot. Zijn zorg voor Haren wordt nu gedeeld door bezorgde burgers die zich sterk maken voor Boerema's Park.
Boeremapark Haren


Het Boerema park is geen natuur maar een dankbetuiging van de Harener bevolking aan de burgemeester die Haren tot villapark maakte. Exclusief en divers, passend bij de stijl van Haren toen maar ook bij het Haren van nu. De Moerascypres op het eiland midden in de vijver zou de ligging van Haren kunnen symboliseren. Twee smalle zandruggen aan alle kanten ingeklemd door veen. De Ginkgo bij de brug staat bekend als Aziatische tempelboom maar is ook als soort van aristocratische ouderdom. Miljoenen jaren voor de vestiging van Haren, 850 jaar geleden, waren er al Ginkgo's. 
Ginkgo

Het Boerema Park is een park van alle seizoenen. Statige, altijd groene naald-bomen zoals de Douglasspar die zelfs in ijzige omstandig-heden het park nog kleur geven.  In het voorjaar bloeiende Meidoorns en in de zomer rijpende Lijsterbessen. Maar het grote kleurenspektakel komt in de herfst als de toon gezet wordt door knalrode Esdoornvruchten.
Esdoorn

Boerema's bomen worden oud maar kunnen met goed beheer nog eeuwen mee. Wat ontbreekt zijn naambordjes bij de tientallen bijzondere soorten. Aandacht vragend voor de bijzondere status van dit kleine arboretum in het groene Haren.
Eerdere afleveringen van Groene kroonjuwelen van Haren verschenen op 5 juni (Scharlakenbos),10 juni (Poelruit en Grote Boterbloem in Oosterhaar) en 17 augustus (Moeras en Bos, familie Weemhoff /van der Straten).Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...