zondag 11 september 2011

Nachtelijke schones op Vennebroek


Nachtvlindernacht Vennebroek

Twee dames kijken gebiologeerd naar het witte doek. Ze gaan helemaal op in het klank en lichtspel, “Gele vierkantspanner; Gele doornuil” wordt gemompeld. Naast het doek zit een gebogen gestalte, hij kijkt even op en zegt met gedempte stem: “Hagedoornvlinder”. Om dit te benadrukken laat een Kerkuil nog even zijn doordringend gekrijs horen.

Het is 2 september 2011 en aardedonker op het Landgoed Vennebroek bij Paterswolde. Op de achtergrond klinkt het feestgedruis van het komende Bloemencorso Eelde. Dan lichten drie sterke lampen op en begint de Nationale Nachtvlindernacht. Ruim twintig bezoekers komen af op wat in persberichten “nachtelijke schones” zijn genoemd. De Vlinderwerkgroep van KNNV Groningen / KNNV Oost-Groningen en Natuurmonumenten houden vanavond open huis. Helaas zonder koffie maar wel met koekjes wordt aandachtig geluisterd naar een presentatie over vlinders en de 540 soorten die in dit bijzondere natuurreservaat zijn gevonden.

De spanning loopt op. Wat zal de nacht gaan brengen? Tussen drie verlichte doeken zijn bomen besmeerd met verleidelijk geurende stroop. Het Rood Weeskind wordt het allemaal teveel en vlucht bij de eerste lichtstraal. Maar grote aantallen Piramidevlinders en Zwarte C-Uilen willen zich best van hun mooiste kant laten zien. Bij de lakens wordt het nog drukker. Voor de lakens krioelt een mensenmassa met daartussen ook een fotograaf. Op de lakens strijken uilen, spanners en Oranje Wortelboorders neer. Gehoopt wordt op een pijlstaart maar deze blijft afwezig. Een Goudgele Boorder probeert met zijn kleur dit gemis toch nog goed te maken. 
Goudgele Boorder - foto Willem Kolvoort


Als om middernacht  het klank en lichtspel wordt beëindigd gaat de laatste bezoeker pas naar huis. De zevende Nationale Nachtvlindernacht was opnieuw een succes. Door de festiviteiten in het dorp minder bezoekers maar dankzij de hoge temperatuur heeft iedereen kunnen genieten van een bonte reeks nachtelijke schones.

(foto's met dank aan Willem Kolvoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...