zaterdag 24 september 2011

Haren, nazomerfeest in Moeras en Bos

Bitterzoet
Moeras en Bos viert het afscheid van een bijzondere zomer. Was het toen grauw en somber, nu schijnt de zon en daarmee komen de slingers bij de ingang goed uit. Rode bessen lijken geregen aan bruine draden en geven direct al een feestelijk gevoel. Iedereen is welkom om dit  nazomerfeest mee te vieren.

Reuzenbalsemien
In augustus schreef ik al eens over dit bijzondere, particuliere, natuurreservaat aan de Waterhuizerweg. Eén van  Harens groene kroonjuwelen, toen domein van jonge groene kikkers die speels hun nieuwe wereld verkenden. De kikkers zijn ook nu weer van de partij maar trekken minder de aandacht. Reuzenbalsemien en leverkruid zorgen voor roze en lila kleurtonen, gele Moerasrolklaver doet mee met gele berkenbladeren. Lisdoddes staan als forse Havana sigaren te pronken in de verstilde plasjes. Daartussen, daarboven en eigenlijk overal: libellen, hommels, allerlei vliegensoorten en natuurlijk het Bont Zandoogje en de Kleine Vos.

Kleine Rietvink, rups
Moeras en Bos is slechts een paar hectare groot maar tijdens dit nazomerfeest is overal wat te beleven. Rupsen van de Kleine Rietvink hebben gehoor gegeven aan de oproep om zich vooral goed te laten zien. Vrijwel altijd verborgen tussen rietbladeren zitten ze nu met hun mooiste oranje te pronken in de zon. Genietend van de warmte alsof ze weten dat over enkele dagen of weken hun lange winterrust gaat beginnen. Pas rond mei 2012 zullen ze in het nachtelijk duister hun witte vleugeltjes uitspreiden.

Bij op Reuzenbalsemien
Voor hommels en bijen is er een kroeg geopend aan de oostzijde. Iedereen is welkom, ook kijkers met een enorme camera. Nectar en stuifmeel van de Reuzenbalsemien is er voorlopig genoeg.

Verfijnd getekende kunstwerkjes vliegen op deze dag rond in zweefvlieguitrusting. Geel met zwart van de Pendelzweefvlieg of meer bruin behaard bij de Hommelzweefvlieg. Alles mag als het maar opvallend is. Waar wij van genieten zien andere dieren dit toch echt anders. Geel/zwart zijn stekende wespen en hommels zijn ook zwaar bewapend. Dat deze vliegen er net zo uitzien maar geen enkel verdedigingswapen hebben mag dan wel zo zijn maar om dat uit te proberen gaat voor een koolmees net iets te ver.

Moeras en Bos, nog even nazomerfeest en daarna komt de rust van de winter. Tijd om nieuwe energie op te doen voor het volgend jaar.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...