vrijdag 16 september 2011

Drents-Friese Wold, voor klein en groot

Als een veertje fladdert een kleine vlinder op uit de pollen Pijpestrootje. Slechts even en dan gaat ze weer zitten. Klimmend en dalend en voortdurend zoekend naar een goede plek voor haar eitjes. Het is een Groene Weide-Uil met vleugeltjes van nog geen twee centimeter. Niet algemeen in Nederland maar helemaal thuis op het Doldersummerveld.
Groene Weide-Uil, Doldersummerveld


Te gast in het Nationaal Park Drents-Friese Wold betekent keuzes maken. Het gebied van ruim 6.150 hectare is te groot om in één dag rond te lopen. Vandaag daarom de keus voor de uiterste zuidwesthoek: het Doldersummerveld. Een palet van natte en droge heide, naald- en loofbos. Grote vlakten gestoffeerd met een enkele eik en grove den. Daartussen gehoornde grazers, bruin en een beetje mottig. Ze staan wat sullig te kijken en zijn duidelijk niet verder gekomen dan groep 1. Lezen is dus niet hun sterkste kant, een bordje van de brandweer om vooral de weg niet te versperren wordt helaas niet begrepen.
Schotse Hooglander, Doldersummerveld
Natte heide betekent altijd botanische verrassingen en dat blijkt ook hier zo te zijn. Waar de Huenderse Weg met een houten brug een laagte passeert ligt ogenschijnlijk een modderpoel. Dichterbij gekomen blijkt het water tot op de bodem helder te zijn. Waterpostelein staat frisgroen onder de waterspiegel en de rand is dicht begroeid met Moeraswolfsklauw, Ronde Zonnedauw en Kleine Zonnedauw. Terwijl op de brug een bruidspaar poseert ligt een bioloog op zijn knieën naast deze
Moeraswolfsklauw, Doldersummerveld
bijzondere planten. Door ontginning en diep ontwatering bijna verdwenen uit Nederland maar nu weer volop aanwezig in het Drents-Friese Wold.Op deze september dag zijn de Boomvalken reeds vertrokken en blijft de blik naar beneden gericht. Minuscule oranje Bekerzwammetjes en knalrode Vuurzwammetjes lijken als gekleurde spelden rond gestrooid. Grotere inktzwammen staan pontificaal bovenop de flappen van de Hooglanders. Fopzwammen doen alsof ze Melkzwammen zijn en staan overal onder de eikenbomen. En allerlei soorten Stuifzwammen staan als open peperbusjes te wachten op de volgende regenbui. Met elke spat zal er dan weer een flinke hoeveelheid sporen weggeschoten worden.
Vuurzwam, Doldersummerveld
Drents-Friese Wold, een Nationaal Park van allure. Voor klein en groot, er is voor iedereen wat te beleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...