zaterdag 17 september 2011

Gezwam op Meerwijck

Wilgenrussula
Meerwijck, in september een rustige woonwijk met een bijna verlaten strand aan het Zuidlaardermeer bij Hoogezand. Langs de opgespoten zandige oever hoog opgaande populieren, wilgen en essen. Daaronder vooral veel restanten van een losbandig leven in het afgelopen zomerseizoen.

Vanaf het gelijknamige paviljoen nadert een kleine groep, de blik omlaag gericht en de oren gespitst op uitleg van de excursieleidster. Het zijn leden van KNNV Groningen die komen voor gezwam op Meerwijck. Paddenstoelen, kleurig of bruin, klein of groot, alles wordt genoteerd. De Eikenboleet bijvoorbeeld, een prachtige ruigsteelboleet met een roodbruine hoed. Midden in het gazon langs het strand en duidelijk wat afgedwaald van zijn gastheer, de eikenboom, Nog opvallender maar iets kleiner is de Wilgenrussula, een typische soort van natte wilgenstruwelen. De rode hoed lijkt een kenmerk te zijn maar er zijn vele soorten Russula's die van deze  kleur houden. Een tweede expert trekt echter zijn magische steen en beroerd heel teder het steeltje van de zwam. Het is ijzersulfaat en de Wilgenrussula doet wat het hoort te doen: een groen blosje vertonen op de plaats waar de steen hem geraakt heeft. Voor de Roodgrijze Melkzwam kan de steen in de tas blijven. Kleur, vorm, de scherpe smaak en de vochtige groeiplaats onder berken zegt al genoeg.

Plooiplaatzwammetje
Deze soorten zijn met enige zoeken voor iedereen goed te vinden. Het is echter de kunst om ook de  kleinere soorten er uit te halen. Het Plooiplaatzwammetje bijvoorbeeld. Op de foto een teder kunstwerk van witte plaatjes. Let echter eens op het passerende Boerenknoopje, onder op de foto, een slakje van nog geen 5 millimeter. Wat groter maar nog lager bij de grond groeit het Gekarteld Leemkelkje, een bekerzwammetje met een opvallend gekarteld randje. Net een centimeter groot maar als groepje bij elkaar gemakkelijk te vinden.

Gezwam op Meerwijck. Goed zoeken en enkele uren rondlopen resulteerde in een lijst van ongeveer 75 soorten.. Als het gebied ouder wordt, en mogelijk op sommige plaatsen wat natter, dan zal dit aantal in de komende jaren zeker verder toenemen.
Gekarteld Leemkelkje
Eikenboleet
Roodgrijze Melkzwam


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...