maandag 5 september 2011

Polder Breebaart: rode zeehond en bonte lepelaars


Gewone Zeehond, Breebaart

Direct onder het kijkscherm op de Dollarddijk van Polder Breebaart, bij het Groningse Termunten, ligt een groep van ongeveer 25 zeehonden te genieten van de zon. Loom zwaaien ze met hun flippers naar de toeristen die met camera en kijker al hun bewegingen volgen. De meesten grijs gevlekt of bruin in diverse tinten. Maar één maakt het wel heel bont met een bijna lichtend rode kop. Speciaal opgemaakt voor vandaag of zou dit zijn dagelijkse uitvoering zijn. In ieder geval is het een echte "Redneck" in Dollard outfit.
Gewone Zeehond "Redneck", Breebaart

Lepelaar en Grauwe Gans, Breebaart
Aan de andere kant van de dijk stappen lepelaars door de binnendijkse plassen. Hun net geopende snavel soepel van links naar rechts door het water halen op zoek naar een smakelijke stekelbaars. De meeste in keurig wit gestoken, zwarte poten en een wat gelige vlek op de kop. En dan springen er enkele exemplaren uit. Zowel de linker en rechterpoot zijn voorzien van drie kleurige bandjes. Bij één vogel lijkt het wel of de Werkgroep Lepelaar van Otto Overdijk (Natuurmonumenten, Schiermonnikoog) een beetje haast had. Er hangt een flapje aan de ring alsof de vogel er in slaagt zich te bevrijden van zijn ongevraagde versieringen. Volgens de site van de werkgroep is het echter een vlaggetje waarmee nog meer combinaties mogelijk zijn. Uiteindelijk moeten deze ringen antwoord geven op vragen over trekroutes, voedsel- en overwinteringsgebieden maar ook levensduur van individuele Lepelaars.

Bonte Strandloper en Kievit, Breebaart
Polder Breebaart mag gerust het kroonjuweel van de Stichting Groninger Landschap genoemd worden. Gelegen tussen de oude bunkers van de stelling Termunten en de Dollarddijk is het een eldorado voor vogels én vogelaars. In de kijkhut staan altijd wel enkele telescopen of zware telelenzen gericht op de enorme aantallen vogels. Degelijke opschrijfboekjes liggen naast smart phones om alle waarnemingen te kunnen noteren. In september zijn er naast Lepelaars enorme aantallen Bontbekplevieren, Zwarte Ruiters en Tureluurs aanwezig. Kemphanen, Kleine Strandloper, Goudplevier, Kievit en een enkele Groenpootruiter lopen er tussen door. Een jonge Slechtvalk heeft er een uitstekende plek gevonden om te oefenen in het vangen van prooi, voor de fotograaf een prachtig moment om de enorme vogelmassa in de vlucht vast te leggen. Samen met Nieuw Statenzijl en Ruidhorn een perfecte bestemming voor een weekendje Dollard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...