woensdag 7 september 2011

Koeienvlaai als hoofdmaaltijd

Mestkever, Geotrupes sp.
In de natuur is alles voedsel. Het C2C principe van de eindeloze cyclus van grondstoffen is hier allang doorgevoerd. Afval bestaat niet. Om dit eens te illustreren kwam het voormalig Natuurmuseum Groningen met een opmerkelijke expositie rond uitwerpselen van mens en dier. Wat voor ons vies en onrein is blijkt voor honderden organismen hoofdvoedsel te zijn.

Gele Mestvlieg, Scatophaga stercoraria 
In Nederland wordt bijna elk heideveld onderhouden door levende grasmaaiers die zich bij voorkeur langs wandel- en fietspaden schijnen te verplaatsen. En dat zorgt voor de nodige schapenkeutels of koeienvlaaien die ook voor ons goed te vinden zijn. Vers of oud, sappig of droog, voor mesteters een ongekend eldorado.


Vliegen zijn er vaak als eerste bij.  Meest bekend is de Gele Mestvlieg, van grote afstand ruiken zij het neerploffen van een koeienvlaai. Eerst even lekker slobberen en dan is het tijd voor het serieuze werk. Er wordt gebaltst, gepaard en eitjes afgezet.Bijzonder is dat deze eitjes voorzien zijn van drijvers zodat ze niet te snel naar de bodem zinken. De larfjes worden op deze manier letter in een voedselbad geboren. Veel groter zijn
Viltvlieg, Thereva nobilis
Viltvliegen, Niet geïnteresseerd in koeienpoep voor hun jongen maar alleen als voedselbron. Hun larven leven als roofzuchtige, pootloze maden in de bodem.

Caccobius schreberi

Mestkevers zijn  nog bekender dan  mestvliegen.Groot, glimmend blauw en soms gehoornd scharrelen ze voortdurend rond op zoek naar wat meer belegen vlaaien. Vaak wordt eerst een diepe gang onder de vlaai gegraven en vervolgens worden kleine stukjes mest naar binnen gesleept. Een ei er boven op en het kroost heeft voor de gehele ontwikkeling voldoende te eten. In Oostenrijk komt een andere soort voor, Caccobius schreberi, die juist zo nat en vers mogelijke poep prefereert. Lekker rond zwemmen door zelf gemaakte gangetjes en daar er voor zorgen dat ook de jongen voldoende eten krijgen.Koeienvlaai als hoofdmaaltijd. Ga er eens naast zitten en sta versteld van de rijkdom aan leven in deze drekkige wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...