dinsdag 6 september 2011

100 blogs over "al wat leeft en groeit"

Kees Boele
Mijn honderdste blog heeft een titel gekregen die herinnert aan één van meest bekende Nederlandse én Harense biologen: dr. Foppe Inne Brouwer (1912 - 1991). In de tijd dat Nederland gekluisterd zat aan de radio wist hij alle lagen van de bevolking te bereiken met waarnemingen en vragen over flora en fauna. Altijd sloot hij af met zijn gevleugelde uitdrukking "al wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit".

Honderd blogs is niets vergeleken bij de bijna 3000 radiopraatjes die Fop I. Brouwer voor o.a. het programma "Weer of Geen Weer" van Bert Garthoff produceerde. Tot op hoge leeftijd trok hij vanuit zijn riante villa in Haren de natuur in. Niet alleen richting bos en veld, in Nederland en ver daar buiten, maar ook naar de Harense Hortus. Aan deze bijzondere botanische tuin had hij zijn hart verpand. Toen Oranjeboom ongevraagd zijn slogan geleend had voor een reclamecampagne was er dan ook maar één oplossing. De bierbrouwer kon zijn schuld afkopen met een gulle donatie aan de Hortus nadat er eerst een "boompje geplant was". Scherp als hij was had hij op perfecte wijze revanche genomen.

Dr. Fop I. Brouwer promoveerde in 1953 met een proefschrift over een natuurbeschermer van het eerste uur: Eli Heijmans. Samen met Jac.P. Thijsse stond Heijmans aan de wieg van grote natuurorganisaties als Natuurmonumenten en de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. Het draagvlak wat deze biologen wisten te creëren voor bijv. het behoud van het Naardermeer werd door Brouwer verder uitgebouwd.
Borkener Paradis

Honderd blogs over de wereld gezien door loupe en verrekijker. Meest gelezen blog is nog steeds met stip het historisch tweeluik over het Borkener Paradis. Maar ook de belegering van Bourtange, het derde deel van Harense kroonjuwelen en het reisdagboek Namibië staan hoog op de ranglijst. Alle onderwerpen die ook voor Fop I. Brouwer bron van inspiratie geweest zouden zijn.

Twee Harense biologen, elk met een eigen stijl en gebruik makend van de communicatiemiddelen van hun tijd. Eens samen verbonden aan Hortus Haren, dr. Fop I. Brouwer als penningmeester en nestor van de Vriendenvereniging "Henricus Muntingh", uw blogschrijver als jong en enthousiast hoofd Educatieve Dienst. Zijn stijl was onnavolgbaar, zijn enthousiasme voor "al wat leeft en groeit" hoop ik met deze blog voort te zetten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...