|
Heuvingerzand |
Ingeklemd tussen de weg van Hooghalen naar Amen en de weg naar Zwiggelte ligt het Heuvingerzand. Lang geleden stuivende woeste grond, daarna kwam er bos en werd een kampeerterrein met een groot clubhuis aangelegd. Nu is het een klein natuurpareltje op het grote palet van Boswachterij Hooghalen.
Bijna elk hoekje van het terrein wordt aangedaan door de als een spaghetti sliert kronkelende wandelroute. Lage zandheuveltjes herinneren aan vervlogen tijden toen hier nog honderden schapen de laatste restjes vegetatie afgraasden en boeren heideplaggen staken. Dennen, lariksen, eiken en berken hebben er voor gezorgd dat het zand getemd is maar het landschap is gebleven. Overal nodigen kleine reeënpaadjes uit om even af te slaan. Een zacht dek van Bochtige Smele bekleed de bosbodem en loopt naadloos over in kleine open terreintjes. Matkopmezen en Goudhaantjes begeleiden de wandelaar. De Grote Bonte Specht is er wel maar laat zich niet zien. Zijn zachte protest tegen al deze belangstelling wordt echter overstemd door een zwart familielid, krassend zoekt deze mooie vogel een, nog, rustiger plek in het bos.
|
Spinsel op een jonge lariks |
Spinnen zorgen voor steeds weer verrassende kunstwerkjes. Webjes van nog geen centimeter tussen de mossen, wielwebben tussen de takken of hangmatten aan de heideplantjes. De eerste prijs gaat echter naar een leerling van Christo. Deze spin heeft zich gespecialiseerd in het inpakken van jonge lariksjes. Vanaf de top tot ver naar beneden zijn een aantal boompjes volledig gehuld in een dikke laag spinsel.
|
Groot Kantmos |
Ondanks de droge zandgrond blijft de bosbodem door een dikke humuslaag lang nat. Dood hout mag blijven liggen
en raakt begroeid met fraaie mossen. Groot Kantmos bijvoorbeeld, een minuscuul levermosje met blaadjes van nog slechts één cellaag dik. Aan de top ingeknipt als een mijtertje en keurig in twee rijen op de stengel ingeplant. Klauwtjemos heeft zich versierd met honderden sporenkapsels met elk een klein druppeltje gesmolten rijp op de top. De meeste wandelaars missen dit helaas, het Heuvingerzand is voor fijnproevers. Vier kilometer wandelroute biedt voor hen steeds weer nieuwe verrassingen.
|
Heuvingerzand |
Reacties
Een reactie posten