|
Blauwe Kiekendief, Anloo |
Het is twee graden, het zonnetje heeft plaats gemaakt voor een klamme mist. Achter de es waakt Sint Magnus vanuit de oudste kerk van Drenthe in Anloo. Uit het niets verschijnt een grote vogel. Traag klapwiekend, de ogen naar beneden gericht, trekt ze haar rondjes. Een Blauwe Kiekendief! Alleen in de winter komt zij genieten van Drentse muisjes. Een Torenvalk doet het vromer, eerst een gebed tot Sint Magnus en dan pas toeslaan.
|
Pimpelmees, Anloo |
Aan de andere kant van de es begint het wold zoals het vroeger genoemd werd. Kromme eikenbomen verraden dat ook hier geriefhout gewonnen is. Uitgestrekte percelen met lariks staan daarachter. Ogenschijnlijk een aanslag op het oude landschap maar voor Sijsjes een geweldige verrijking. Afgaand op het geluid zijn er honderden in de boomtoppen bezig met de oogst van larikszaadjes. Kruisbek moet volgens Waarneming.nl ook van de partij zijn maar zijn voor ons niet te ontdekken. Pimpelmezen, Staartmezen, Koolmezen en Markopmezen zitten een verdieping lager, op zoek naar verborgen leven tussen schors en naald.
|
Grote Bonte Specht, Anloo |
Boswachterij Anloo wordt al geruime tijd natuurlijk beheerd en dat is goed te merken aan de vele Grote Bonte Spechten. Overal is hun wat krassende geluid te horen. Zacht geklop verraad hun speurtocht naar smakelijke larven. En dan schiet een groene flits weg uit een bosberm. Zoekend speuren vier ogen en twee verrekijkers door het bos. Niets te zien totdat er toch maar doorgelopen wordt: dan klinkt het wat spottende gelach van deze mooie vogel. De Groene Specht kan zelfs op deze koude dag nog voldoende mieren vinden voor een goed gevulde lunch. Zijn zwarte soortgenoot staat wel op het informatiebord maar laat zich vandaag niet zien.
Houtwallen steken als rafels aan het bos, de definitieve grens van es, wold en madeland. Dit is het domein van Geelgors, Keep en Vink als er weer eens teveel wandelaars van het gebied komen genieten. Als de rust is weer gekeerd gaan ze verder met het voedsel zoeken tussen oogstrestanten op de es. Anloo, in elk seizoen de moeite waard.
|
Boswachterij Anloo |
Een mooie sfeertekening van een prachtig landschap. Groet, Sytze
BeantwoordenVerwijderen