woensdag 17 augustus 2011

Groene kroonjuwelen van Haren, deel 3

Moeras en Bos Familie Weemhoff/van der Straaten
Even buiten het  dorp Haren, aan de Waterhuizerweg, staat aan de linkerkant een imponerend houten hek. Een beetje verweerd en passend bij de overkant waar de Harense wildernis begint. Er achter een bijna verstild laagveen landschap met een gemaaid graspad. En dan valt het oog op een geel bordje onder een overhangende Schietwilg. Dit is het "Moeras en Bos" van de familie Weemhoff / van der Straaten. Particuliere natuurbeheerders die hun groene huiskamer graag delen met bezoekers. Stap even over het laagliggende draad en je komt in een wereld waar je stil van wordt.
Groene Kikker

Letterlijk honderden groene kikkers springen links en rechts over het pad heen. Een beetje verbaasd over deze tweebenige fotograaf maar poseren willen ze wel. Overal is water. Langgerekte veensloten verbinden rechthoekige veenputten. Strakke oevers hullen zich in een mantel van bloeiend Leverkruid, Kattenstaart en Watermunt. Een paradijsje voor Kleine Vos, Klein Geaderd Witje, zweefvliegen en hommels. Laag in de vegetatie probeert ook het, niet algemene, Glidkruid, zijn blauwe bloempjes te tonen maar slaagt daar niet helemaal in. Manshoge Engelwortel staat op meer beschaduwde plaatsen.

Moeras en Bos
Het gebied laat zien wat de aangrenzende Oosterpolder van het Groninger Landschap kan worden. Een venster op het bloeiende laagveenlandschap van het Gorecht uit de negentiende eeuw. Uit een tijd toen er nog geen diepontwatering was, geen dijken voor waterberging en er ruimte was voor mens én natuur. De familie Weemhoff / van der Straaten laat zien dat met particulier natuurbeheer opmerkelijke resultaten te behalen zijn en delen dit ook graag met u.

1 opmerking:

  1. Zie ook http://www.harendekrant.nl/lezenswaardige-blog-over-groene-schoonheid-haren/

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...