Doorgaan naar hoofdcontent

Nederland zoemt, deel 2

Boshommel
Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.

Viltvlekzandbij

Akkerhommel

Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mogelijk stuifmeel per bezoek mee te slepen voor de komende jongen. Heren blijven na de maaltijd lekker uitbuiken. Op een gegeven moment dringt dan ook bij hun de realiteit weer door en vertrekken ze voor een korte rondvlucht langs interessante holletjes. Vaak stoten ze hun voelsprieten maar soms hebben ze geluk en heeft de gastvrouw zin in een vluggertje.

Grijze zandbij, man

Grijze Zandbij, vrouwtje
Grijze zandbij, woning in het gazon


Grijze Zandbij, vrouwtje met stuifmeel

Af en toe moet er wel even gerust worden. Bij voorkeur op een stil plekje, onderin de vegetatie. Hangend aan een grassprietje en nog steeds geel van het stuifmeel hangt een Roodgatje, een klein zandbijtje die meestal op Wilgen vliegt maar vandaag in een ander restaurant beland is.

Roodgatje, man

Naast de grote soorten zijn op Paardenbloemen ook lilliputters te vinden. Dwergzandbijtjes die bijna lijken te verdwalen in de doolhof van lintbloemen. Hun wereld lijkt op Alice in Wonderland, reusachtig en overdonderend als er weer eens een Weidehommel op hun bloem neerstrijkt. Zelf zijn ze niet groter dan de voorpoot van de hommel en voor ze het weten worden ze onder de voet gelopen.

Dwergzandbij

Mannetjes van de Roodharige Wespbij gebruiken de Paardenbloemen ook als dating site. Thuisbezoek bij dames is hier onmogelijk, direct na hun geboorte worden wespbijen dakloos. Ze hebben ontdekt dat een woning bouwen voor hun kroost veel beter overgelaten kan worden aan het echte werkvolk. Als alles klaar is en de voorraadkast gevuld volgt een snelle inbraak, het ei van de zandbij wordt opgegeten en hun eigen ei blijft achter.

Roodharige Wespbij, man




Paardenbloemen, zo gewoon voor ons en zo belangrijk voor bijen. In Nederland zoemt, deel 1, heb ik links gegeven naar o.a. de site van Jaar van de Bij 2012 en vorige blogs over wilde bijen. "Groningen zoemt" heeft sinds kort ook een eigen Facebookpagina.




Reacties

  1. Wat een soorten en wat een bedrijvigheid. Goed in beeld en woord gevangen Kees.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een mooie en onderhoudende Bijenblog.
    Tjonge wat heb ik nog een soorten te leren.
    Met jouw bijenblogjes krijg ik zo weer wat "Bijles"
    Mooie foto's en interessante informatie.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat weet jij hier toch veel over te vertellen, heel interessant, en dan ook nog eens mooi geïllustreerd. Knap werk hoor, al die bezige bijtjes, ik ben laatst bezig geweest met grijze zandbijtjes, maar dat viel niet mee, wat een nijver en beweeglijk volkje.
    Complimenten dus!
    Groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als al eens eerder geroepen, helaas in het veen alhier geen zandbijen en hoe jammer dat is laat je duidelijk zien in deze fraaie serie....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. prachtige bijenfoto's via twitter en FB zal ik dit onder de aandacht brengen, groet Bas de wilde bij

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een interessante BIJdragen....
    Zoveel soorten en dan die prachtige namen...

    Kreeg de site binnen via de Hyvesbijenpagina....

    Natuurgroet uit Gieterveen (Hunzedal)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...