Doorgaan naar hoofdcontent

Big Five en Little Five in Limpopo en Mpumalanga

Safari, Kruger (Olifant's Restcamp)
Safari is voor velen groot wild kijken in de mooiste Afrikaanse wildparken. In Zuid-Afrika is dat volop mogelijk. Iedereen kent het Kruger National Park maar ook Welgevonden Game Reserve of het nieuwe Mapungubwe National Park biedt volop mogelijkheden. Met een auto kan het wild vaak dicht benaderd worden maar ook wandelsafari's worden steeds meer aangeboden.

Olifanten, Marakele National Park


Kafferbuffel, Kruger National Park

Jonge witte neushoorn, Leshiba Wilderness

En wat is er heerlijker om vanaf je terras naar de ondergaande zon te kijken en te luisteren naar de verhalen van anderen. Altijd gaat het over de "Big Five". De Olifant is gemakkelijk geworden. Steeds grotere kuddes denderen als massieve bomenrooiers door de bush.  Voor de Buffel moest je vroeger naar Hluhluwe Nationaal Park (KwaZulu Natal) maar nu zijn ze in het middengebied van Kruger ook algemeen aanwezig.
Witte of de Zwarte Neushoorn worden door stroperij helaas steeds zeldzamer. Lukt het helemaal niet? Ga dan naar de verborgen vallei van Leshiba Wilderness in de Soutpansberge. Groot en klein zijn ze niet te missen op de open grasvlaktes.

Leeuw, Mapungubwe National Park
Luipaard, Skukuza, Kruger National Park
De twee roofdieren van de Big Five blijken wat lastiger. Leeuwen zijn overdag nauwelijks actief en met hun schutkleur in het gras vrijwel onzichtbaar. Maar ga eens mee met een "Nightdrive". Dan blijkt de bush veranderd te zijn in een gevaarlijk jachtterrein voor in groepen optredende leeuwinnen. Ook het Luipaard (Panter) is dan actief maar door zijn verborgen leefwijze blijft het elke keer een prestatie om ook deze aan te kunnen kruisen. Even buiten Skukuza (Kruger) werd het ons dit jaar wel erg gemakkelijk gemaakt. Op nog geen kilometer van elkaar lagen twee luipaarden op een boomtak wat soezerig naar de passerende toeristen te kijken.

Common Flat Lizard, Mapungubwe National Park

Nachtadder, Kruger National Park

Geregelde safari reizigers willen echter wel eens wat anders. Iedereen kan zijn eigen "Little Five" samenstellen. Dit jaar begint mijn lijst met de "Common Flat Lizard". Een prachtige hagedis van 18 tot 28 centimeter lang met mannetjes die een helderblauwe staart hebben. Op de tweede plek staat de "Nachtadder". Dodelijk giftig, 50 centimeter lang en voorzien van een zwarte pijltekening op de kop.

Mestkevers hebben voorrang in Leshiba Wilderness

Yellow Pansy, Junonia hirta, Kololo

Miljoenpoot, Old Joe's Kaja, Schoemanskloof

De derde plaats van mijn Little Five wordt ingenomen door één van de mestkevers die werkelijk overal te vinden zijn. Fotograferen kan natuurlijk maar veel leuker is een actiefilmpje waar een mestbal met passagier versleept wordt. Klik maar eens op deze YouTube link. In Leshiba Wilderness hebben deze nijvere insecten voorrang op alle andere weggebruikers. Vlinders mogen natuurlijk niet ontbreken bij deze Little Five, hoewel zeer algemeen blijft deze Yellow Pansy (Junonia hirta) mijn favoriet. Tenslotte, op de vijfde maar zeker niet de minste plaats één van de vele, enorme, miljoenpoten die overal rondlopen.

Big of Little Five, een safari blijft elke keer weer verrassend bijzonder.

In de volgende levering van deze serie blogs over Zuid-Afrika gebruik ik de verrekijker om u de mooiste en meest bijzondere vogels van Limpopo en Mpumalanga te laten zien.

Reacties

  1. Wat een ongekende biodiversiteit is daar toch.
    En wat een prachtige foto's en boeiende informatie.
    De big five ken ik natuurlijk, maar de little five die je laat zien mogen er ook zijn, vooral de hagedis en de vlinder springen er uit en leuk het filmpje van de mestkevers,zo voegen bewegende beelden toch ook wel wat toe. De adder vind ik ook prachtig, maar je weet dat ik geen held ben met die dieren, daar zou ik dus wel even afstand voor houden.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O wat heerlijk om op safari te gaan. Ik was 2x in Zuid Afrika, o.a. ook in het Kruger Park, in Limpopo en bezocht Kololo. Als ik je beelden zie, zou ik meteen terug willen. Prachtige natuur en heerlijk om daar te fotograferen. Heel bijzonder de little five die jij hebt geselecteerd. Ik geniet vanaf hier met je mee.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...