Maretak, Epemastate (Fryslân) |
Keltische mythologie is door het bekende stripverhaal Asterix en Obelix weer nieuw leven in geblazen. Voor onze voorouders was het een hemels teken als de bomen, en dan bij voorkeur eiken, kaal werden en de Maretak opvallend groen bleef. In de IJslandse Edda wordt echter ook gesproken over een Maretak als dodelijk wapen. Loki doodde er Baldr, de god van het licht, mee. Freya wist hem echter uit de onderwereld terug te halen, haar vreugdetranen zijn nu nog zichtbaar als witte besjes op de Maretak. Iedereen die onder een Maretak door liep werd door haar gekust en was verzekerd van liefde en geluk. Ook in de Aeneas van Vergilius is de maretak symbool van licht en overwinning op de dood.
Maretak in de kroon van een Appel (Rosnay, F) |
Maretak is in Nederland alleen in Zuid-Limburg algemeen. Meestal groeiend als parasiet op Ratelpopulier maar in West- en Midden-Europa ook op appel, meidoorn en zelden op eik. De giftige bessen worden o.a. door Kramsvogels en Grote Lijsters verspreid. Ook worden ze geoogst voor verwerking in geneesmiddelen tegen o.a. kanker en activering van het immuunsysteem.
Met deze Maretak wens ik al mijn lezers veel geluk in de komende Kerstdagen en het nieuwe jaar.
Bedankt voor deze leuke info over de maretak. Wat een prachtig gezicht, die enorme bos op de laatste foto!
BeantwoordenVerwijderenHele fijne feestdagen en een heel goed 2013!
groetjes Albertine
Hallo Kees,
BeantwoordenVerwijderenweer leerzame informatie.
Je eerste foto vind ik ook bijzonder mooi.
Ook voor jou en al je dierbaren, een paar hele fijne kerstdagen en alle goeds voor 2013. Dat we in het nieuwe jaar ook weer mogen genieten van alle mooie platen.
Groetjes, Helma
Bedankt voor al je mooie en leerzame blogs in het afgelopen jaar Kees.
BeantwoordenVerwijderenEn inspirerend om met jullie op pad geweest te zijn.
Fijne feestdagen gewenst en een goed nieuwjaar met vooral ook veel
mooie momenten in de natuur.
Natuurkieker Coby
Kijk nu weten we het fijne van de maretak en de mistletoe.
BeantwoordenVerwijderenOok voor jou een mooi Kerstfeest en de allerbeste wensen voor een goed en gezond 2013.
Groeten, Gonnie
Wat een mooi en toepasselijk onderwerp voor deze tijd van het jaar.
BeantwoordenVerwijderenDank voor de goede wensen en ook jou wens ik fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2013, met hopelijk weer veel mooie en informatieve blogberichten, ik zie er naar uit.
groet Loes
Hoi Kees
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen Kees ..van de Maretak en Winterzonnewende
Altijd al een fan geweest van de stripboeken van Asterix en Obelix ( veel humor )
Bij deze wens ik jou fijne kerstdagen en een mooi en vooral gezond 2013
Groetjes Henk
Heel leuk Kees, ik heb er nog nooit een gezien en dat terwijl ze hier ook wel voor zouden komen...
BeantwoordenVerwijderenHallo Kees,
BeantwoordenVerwijderenOp de terugweg van onze vakantie in Zuid-Polen kwamen we onderweg veel maretak tegen. Er ontstond een discussie in de auto over het feit dat in Nederland alleen in Zuid-Limburg maretak voorkomt. Waarom niet in bij ons in Drenthe? Vogels/verspreiding? Te nat?
Groeten Niki Koster
Beste Nikki, bijzonder goede vraag, heeft in ieder geval niet te maken met de gastplant (van appel tot populier) of de belangrijkste zaadverspreider (Grote Lijster) die beide voorkomen in Drenthe. Op het terrein van Hortus Haren zijn verschillende exemplaren uitgeplant maar deze verspreiden zich niet, de grote Maretak op Landgoed de Pol (Glimmen) is verdwenen toen zijn Populier gekapt werd. Oorzaak zou de lagere calcium concentratie van het grondwater kunnen zijn (opgenomen door de gastboom en vervolgens doorgegeven aan de Maretak).
Verwijderen