Doorgaan naar hoofdcontent

Zuid-Afrika, een wereld in één land

Kololo Game Reserve
2 december, de achtste reis door Zuid-Afrika zit er  op. Bekende locaties als de Kaap en Kruger zijn weer bezocht maar ook nieuwe gebieden van deze wereld in één land zijn ontdekt. Zuid-Afrika, je raakt er nooit uitgekeken.










Goedemorgen!, Welgevonden Game Reserve
Koedoe,  Kololo Game Reserve
Kololo Game Reserve en Marakele National Park bijvoorbeeld. Grotere tegenstellingen zijn niet denkbaar. Toch liggen beide in het gebied van de Waterberg, noordwestelijk van Johannesburg. Kololo combineert warme gastvrijheid, luxe en fantastische maaltijden met de Big Five Safaris onder leiding van stoere rangers in Welgevonden, aan de overzijde van de rivier. Vanuit de eigen bungalow kijk je uit over de glooiende heuvels en geniet je van Rode Hartebeesten, Blesbokken en 's nachts een Serval die rond het huis sluipt.

Marakele National Park, Olifanten voor het huis
Groene Meerkat, al jong geleerd dat mensen eten meebrengen, Marakele National Park

Nijlvaraan, Marakele National Park

De ingang van Marakele National Park is nog geen uur rijden vanaf Kololo over een onverharde weg. Hier geen comfort maar een stoere safari tent en een met schuifpuien afgesloten privé keukentje. Bordjes waarschuwen voor "gevaarlijke dieren". Vanaf de veranda kijk je uit over een meer waar olifanten komen drinken. In het gras loeren varanen en groene meerkatten rennen over de tent. Even niet opletten en je ontbijt wordt door anderen genuttigd.

Limpopo, de beroemde rivier waar Kipling al over schreef, nu drie-landen punt; Mapungubwe

Negenhonderd jaar oud stenen trictrac spel, Mapungubwe

Zuid-Afrika stond al op de wereldkaart voordat Bartolomeus Diaz de Kaap ontdekte. Handelsreizigers uit China en Arabië stonden echter in de 12e eeuw al aan de oevers van de Limpopo en de Shashe om ivoor te kopen van de machtige stadstaat Mapungubwe. Achthonderd jaar later beroerd alleen de wind het stof van de savanne.Op het pad ligt een halve kraal, even verder domineert een massieve rots het landschap. Aan de voet restanten van archeologisch onderzoek, bovenop wat paalgaten, mogelijke plattegronden van voorraadschuren, graven en een uitgehouwen tric-trac bord.

Old Joe's Kaja, een verborgen paradijsje in de Schoemanskloof
Mopane Bush Lodge
Bonte Babbelaar, Mopane Bush Lodge
Het Zuid-Afrika van nu is geheel anders. Geen ivoor maar goud en diamanten worden geëxporteerd. In de grote steden en langs de grens met Zimbabwe is het niet echt pluis maar verder is het een droom bestemming voor toeristen en biologen. De één komt er om te genieten van de rust van Old Joe's Kaja, een fantastisch mooie lodge in het hart van de Schoemanskloof. De ander gaat voor een vogelsafari vanuit Mopane Bush Lodge (westelijk van Messina) voor Kroonkraanvogels en Bonte Babbelaars.

Het meest bizarre dier, een snuitkever bij het Kaapse Olifantbos

Zuid-Afrika, een land waar je begroet wordt met "hamba-ni-kahle "van harte welkom, het gaat u goed".

Meer weten over reizen naar Zuid-Afrika? Neem dan eens contact op met Hamba Kahle Natuurreizen en zijn Zuid-Afrikaanse partner Outlook Safaris.

Dit is de laatste aflevering van een serie blogs over een natuurreis naar de Kaap, Mpumalanga en Limpopo.
Eerdere afleveringen zijn: Kaaps welkomKirstenbosch, paradijsje bij de TafelbergKaapse flora en fauna
Weefkunst in het oude TransvaalBig Fve en Little Five in Mpumalanga en LimpopoVogels in Mpumalanga en Limpopo.

Reacties

  1. Heerlijk om zo vanaf je terras de olifanten te kunnen observeren. Ik herken Kololo op de foto, ook al verbleven wij in de safaritenten. Er liepen daar giraffes rond en koedoes. Wat zijn dat prachtige dieren. Je bent bevoorrecht als je daar zo vaak heen kunt. Ik hoop echt er nog eens heen te gaan.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vergeet te zeggen dat ik de snuitkever wel een heel aparte verschijning vind. Wat een bijzondere soort.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hola Kees,menudo viaje tan maravilloso has disfrutado,que gozada poder ver a la fauna surafricana en libertat,un saludo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een prachtige serie heb je gemaakt van deze reis. Wat is het toch een geweldig
    rijk land aan flora en fauna en fijn dat je ons even laat meegenieten via jouw
    mooie onderhoudende blogs.
    Compliment voor je boeiende verslag en jullie fraaie foto's.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een ervaring zal dit geweest zijn Kees!
    En wat een mooie serie heb je daar gemaakt.
    Die snuitkever is echt ene heel apart beestje hoor.
    Dank je wel voor het mee genieten :-)

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit is puur genieten Kees. Wat een oliekoeken en wat een geweldig macro beest die snuitkever....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...