Amerikaanse eik
De week van de bioloog - 6
Alweer de tweede herfstvakantie week en dus maar één dag college verplichtingen. En met het heerlijke herfstweer een uitstekende gelegenheid om eens heerlijk te gaan genieten van de herfst met een wandeling in het Tilburgse Stadsbos013. Hoewel...Tilburgs??? Het bos staat letterlijk bomvol exoten. Van Amerikaanse eik en douglasspar tot allerlei klein gewemel.
Siberische grondeekhoorn |
Siberische grondeekhoorn |
Deze schattige beestjes zijn echte Brabanders. Geboren en getogen en met een familielijn die decennia terug gaat. Hun verre verwanten werden goed verzocht in het tweede Burgers Dierenpark van Nederland. Nadat de laatste bezoekers in 1973 afscheid genomen hadden wisten zij bij de verhuizing naar Arnhem en andere locaties te ontsnappen. Vanaf de oude Warande hebben ze inmiddels de spoorlijn overgestoken en voelen zich helemaal thuis in het Wandelbos. Omdat ze hun voedsel vooral op de grond zoeken concurreren ze nauwelijks met de Hollandse rode eekhoorn.
Indische aardbei |
In tuinen kan de Indische aardbei zich invasief gedragen maar in Stadsbos013 is het een bescheiden groeier. Nauwelijks lange uitlopers vormend en mogelijk in toom gehouden door het zure bladstrooisel van de Amerikaanse eiken.
Japanse esdoorn |
In een stadsbos mag je exotische bomen verwachten maar hoe deze Japanner hier ooit terecht gekomen is? Misschien geplant door een liefhebber die een boompje overhad en de groenbak toch niet echt een bestemming vond voor deze prachtige struik? Terwijl veel andere exotische esdoorns makkelijk zaad vormen en zich daarmee verspreiden blijft deze Aziaat heel bescheiden aanwezig. Alleen in oktober even opvallen en daarna weer terug in de coulissen.
Exoten zijn overal, Nederland staat er vol mee. Wil je er meer van weten? Op 14 januari, van 20.00 - 21.00 mag ik een introductie college over exoten verzorgen voor de Vrije Academie.
Reacties
Een reactie posten